Sprängningar och trakasserier. Sedan i våras utsätts boende i Älvsjö för trakasserier av områdets ungdomar. "Vi har funderat på att flytta flera gånger. Det är svårt att slappna av, vi spejar hela tiden.", säger en boende som utsatts. Foto: Maja Brand

Ungdomar trakasserar villaägare – spränger och bajsar i brevlådor

I flera månaders tid har ungdomar trakasserat boende i Älvsjös villaområden. De har bajsat i brevlådor, kastat smällare och skurit sönder däck. "Vi har funderat på att flytta flera gånger", säger en boende.

  • Publicerad 15:57, 8 nov 2016

Sedan i våras utsätts de boende i Älvsjös villaområden för allvarliga trakasserier nattetid. Det handlar om sprängda brevlådor, sönderskurna däck och välta soptunnor. Vid ett tillfälle har grannar sett ett gäng pojkar bajsa i en brevlåda.

Enligt en av de boende som utsatts är det pojkar mellan 13 och 16 år som bor i området som ligger bakom trakasserierna. Och enligt samma boende har det sammanlagt gjorts mellan 30 och 40 polisanmälningar.

Har eskalerat

För Herrängsfamiljen som vill vara anonym började allt för ett och ett halvt år sedan. Okända ungdomar började då banka på dörren under skoltid. Sedan dess har situationen eskalerat kraftigt.

– Det är ett rent helvete. Det började på allvar när de började spränga saker. När det var melodifestivalfinal i mars så sprängde de utanför min dotters sovrumsfönster. Sedan dess har de sprängt tre brevlådor hos oss och slängt in smällare på tomten fyra gången. De använder bangers, det är som jättestora kinapuffar som man kan beställa från Ryssland, säger den boende.

Familjen har polisanmält händelserna, men de är långt ifrån de enda i området som drabbats.

Tidningen Liljeholmen/Älvsjö har fått ta del av de boendes egen lista över vad som hänt. Mellan mitten på mars och slutet på augusti handlar det om nära 30 olika händelser.

Sov i källaren

De boende i området har varit i kontakt med såväl polis, socialtjänst som stadsdelspolitiker, fältassistenter och rektorer på områdets skolor. För den familj som Tidningen Liljeholmen/Älvsjö pratat med var situationen under sommaren så allvarlig att mamman och dottern i familjen sov i källaren.

För att försöka få bukt med allting som händer i området har grannarna skapat en grannsamverkansgrupp på Facebook, nattvandrat och kontaktat både områdets fältassistenter och socialtjänsten.

Efter insatser från fältassistenterna och polisen var det lugnt i området ett tag efter sommaren, men så sent som för ett par veckor sedan var det dags igen.

– Vi tar in brevlådan varje natt på grund av sprängningarna. Förrförra lördagen tog vi in brevlådan vid klockan 23 och vid 02:20 sprängde de på vår tomt. Hade brevlådan stått kvar hade de säkert sprängt den.

Föräldrar hänvisar till polisen

Enligt den boende vet man vilka ungdomar det är som är drivande, men trots det är det svårt att komma åt problemet.

– Det är samma namn som kommer upp hela tiden, men vissa föräldrar går inte att prata med, de förnekar det så mycket. Några har sagt att "det där får polisen reda ut". Man lägger över ansvaret att uppfostra deras barn på polisen. Polisen utreder brott men de kan inte åka runt och lära barn i hela Sverige vad som  är rätt och fel.

Vaknade av skrik

Bland de drabbade finns boende i Herrängen och Långsjö, men också boende i området närmare Älvsjö station.

– För mig har det inte pågått lika länge men en kväll i början på sommaren så fick vi besök i trädgården. Det stod 6-8 ungdomar där och jag vaknade av att de skrek. Jag tänkte att "de lugnar väl ner sig", sen säger det boom och smäller, säger en boende som vill vara anonym.

Senare samma natt kom de tillbaka och kastade ännu en smällare. Häromdagen var ungdomarna på besök igen och sparkade på dörren och röjde runt på tomten.

Karl Alexandersson är kommunpolis i området och bekräftar bilden av sprängningar, nattliga påringningar, skadegörelse och trakasserier.

För att försöka råda bot på problemen patrullerar polisen området på kvällar och nätter, pratar med boende och skola i området.

– Brotten är juridiskt sett av ringa typ men får givetvis väldigt stor och negativ påverkan på de boende i området. Detta är ju typiskt sett brott som begås av unga personer och som vanligtvis börjar som bus-streck som i vissa fall går överstyr och får stora konsekvenser för de drabbade, säger han.