Ungdomar på flykt spelar Spöksonaten

Varje vecka träffas en teatergrupp bestående av flyktingungdomar i Solna ungdomscafé. Sedan februari har de repeterat Spöksonaten av August Strindberg, och den 13 juni kommer de spela upp två scener ur pjäsen.

  • Publicerad 06:50, 30 maj 2016

Vem talar han med, är han tokig?

En träpinne kastas runt mellan deltagarna. Den som får pinnen ska upprepa en mening som någon av dramapedagogerna, Niklas Holmgren och Charlotta Åkerblom säger.

– Redan ljusnar juninatten.

– Redan ljusnar juninatten.

När uppvärmningen är klar är det dags att sätta igång med scenerna och de skådespelande ungdomarna tar på sig provisoriska scenkläder. Det är en bearbetad version av Spöksonaten de spelar. Teatergruppen har funnits sedan oktober, men Spöksonaten började de med i februari. Varje måndag träffas de och repeterar.

– Jätteroligt, jag gillar att komma hit, säger Alireza Ebrahimi som spelar Mjölkpojken, och precis som de flesta andra inte har spelat teater tidigare.

Gruppen består av flyktingungdomar från Afghanistan och Somalia. De är 16 och 17 år gamla och har bara bott i Sverige några månader. Fyra av dem är huvudpersoner i uppsättningen som repeteras nu. Trots att de knappt kunde ett ord svenska när de började har de nu lärt sig replikerna, även om uttalet ibland är svårt.

– De har en enorm känsla för teater, säger Niklas Holmgren som tillsammans med Charlotta Åkerblom leder ungdomarna.

Repetitionen är i full gång. Gubben Hummel, spelad av Maroof Omari, kommer in på scenen. Han har kutig rygg och går med käpp samtidigt som händerna darrar. Han slår sig ner i en rullstol. En stund senare kommer Studenten in på scenen, spelad av Nader Hagati. Han pratar med Mjölkpojken, en person bara Studenten kan se.

– Vem talar han med, är han tokig? säger Maroof och vänder sig mot publiken, som idag bara består av de övriga deltagarna.

Men snart kommer ungdomarna att spela inför publik på riktigt. Den 13 juni kommer de i en så kallad ”Work in progress” spela upp två scener ur pjäsen. Föreställningen äger rum på kulturhuset Black Sheep och allmänheten är välkommen att titta.

– Första gången inför publik, det känns jätteroligt, säger Nader.

Men det verkar inte finnas någon större nervositet bland ungdomarna, trots att många av dem uppträder inför publik för första gången.

– Om det är en eller hundra i publiken, det spelar ingen roll, säger Maroof.

På scenen gör Sumaya Yunes entré. Hon spelar Fröken och glider in på scenen i en vid kjol och tjusar Studenten. Sedan försvinner hon snabbt iväg bakom ett skynke. Scenen avslutas med att Alireza dyker upp igen som Mjölkpojken, men som vanligt är det bara Studenten som ser honom. Nader vänder sig mot publiken.

– Ser ni inte, den döde?

Spöksonaten - work in progress

Var? Black Sheep

När? 13 juni

Tid? 16.00 och 17.00

Visa merVisa mindre