Lovisa Leckström brukar alltid sommarjobba men i år fick hon inget jobb. Foto: Josefin Wennang

Ungas arbetslöshet ökar i Solna – besöksnäring hårt drabbad

Ungdomsarbetslösheten skenar i länet i skuggan av corona. I Solna ökade arbetslösheten med knappt tre procent i augusti jämfört med samma månad i fjol.

  • Publicerad 16:30, 18 sep 2020

Arbetslösheten bland unga i länet ökade med 3,7 procentenheter mellan augusti 2019 och 2020. I Solna ökade den med  2,7 procent samma period.

Framför allt är det pandemin som är den stora boven i dramat. Efter den mörka våren har arbetslösheten fortsatt att öka även under sommaren, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

– Det är ett allvarligt läge. Om vi tittar på just Solna har vi en stark besöksnäring som sysselsätter många ungdomar. Den har fått ett hårt slag, säger Lars Rådén (M), kommunalråd med ansvar för arbete och integration, i ett pressmeddelande.

Stöttar unga utanför arbetsmarknaden

Han tycker det är viktigt att snabbt få ekonomin på fötter igen och se till att vända utvecklingen.

– Vi är bekymrade över att vi inte hjälpa Arbetsförmedlingen som ansvarar för att hjälpa ungdomar i arbete. Vi vill hjälpa till att matcha ungdomar mot arbetsmarknaden.

I Solna har vi en stark besöksnäring som sysselsätter många ungdomar. Den har fått ett hårt slag.

Lars Rådén (M), kommunalråd

I år ökade kommunen antalet sommarjobb och planen är att utveckla det förebyggande arbetet med unga för att fler ska komma in i arbete. För närvarande bygger man upp en ny organisation där kompetensförvaltningen, som arbetar med arbetsmarknadsfrågor, ska ha ett tätare samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen.

– Vi vill stärka samarbetet i att jobba förebyggande mot ungdomar som är hemmasittande eller har svårigheter i skolan. Det är det arbete vi gör nu.

Svårt att få sommarjobb

26-åriga Lovisa Leckström som bor i Råsunda är drabbad.

– Det var jättesvårt att hitta sommarjobb. Jag brukar alltid sommarjobba men i år fick jag inget jobb, säger Lovisa.

Hon brukar söka jobb i mataffärer och butiker men i år gick hon bet. För henne är sommarjobbet en viktig del i att finansiera hennes studier resten av året.

– Självklart påverkas man. Jag tänker att jag kan klara mig en sommar utan att jobba men får jag inget jobb nästa år blir det allvarligt, säger Lovisa.

Skillnad mellan kommunerna

I Botkyrka, Haninge, Järfälla och Upplands-Bro kommuner ligger ungdomsarbetslösheten bland inrikes födda på över 9 procent. Sigtuna är den kommun i länet som har högst ungdomsarbetslöshet: 10,6 procent. I Danderyd, Täby, Vaxholm och Lidingö ligger samma siffra under 5 procent.

Lovisa Leckström från Råsunda kan klara ett år utan sommarjobb men inte två. Foto: Josefin Wennang

Tecken på vändning

Det finns trots allt ljuspunkter och tecken på att vi kan ha bottnat i krisen. Antalet som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb och studier ökar nämligen, och särskilt stor är rörligheten bland ungdomar, enligt Arbetsförmedlingen. En orsak är att det har tagits fram fler utbildningsplatser. Nästan dubbelt så många ungdomar lämnade Arbetsförmedlingen för jobb i augusti jämfört samma månad föregående år.

– Antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen har börjat minska, även om antalet ligger över förra årets nivåer så är det inte längre på april, maj och junis nivåer. Även antalet varsel har minskat. Det ser något bättre ut nu än i våras, men osäkerheten inför hösten är samtidigt stor, säger Robert Flognfeldt.

– Stalltipset till unga är att vidareutbilda och omutbilda sig, det är bland det bästa man kan göra i det här läget. Många sektorer saknar rätt kompetens och det lär bestå även efter krisen. Framförallt inom vård och omsorg, barnomsorgen och inom teknikyrken är behovet av utbildad personal stort, säger han.

Arbetslöshet bland ungdomar

  • Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, andel av den registerbaserade arbetskraften 18-24 år, i augusti 2020. Förändring i procentenheter.
KommunÖppet arbetslösaFörändring ett år
Sigtuna10,6%+5,6
Botkyrka9,7%+4,2
Upplands-Bro9,4%+2,9
Haninge9,3%+2,7
Järfälla9,2%+3,2
Upplands Väsby8,8%+2,8
Södertälje8,7%+4,5
Huddinge8,1%+3,4
Nykvarn8,1%+6,3
Stockholm8,1%+4,2
Salem8,0%+4,5
Sundbyberg7,9%+4,0
Snitt – riket7,8%+2,9
Snitt – länet7,8%+3,7
Sollentuna7,8%+3,4
Nynäshamn7,4%+2,0
Tyresö7,1%+3,0
Vallentuna6,4%+2,6
Nacka6,3%+3,9
Norrtälje6,2%+3,0
Solna6,1%+2,7
Värmdö5,9%+3,1
Österåker5,5%+2,5
Ekerö5,4%+2,9
Täby4,9%+2,1
Vaxholm4,5%+1,9
Lidingö4,3%+2,4
Danderyd4,2%+2,1

Källa: Arbetsförmedlingen.