Fortsättning. Jan Jönsson (L), socialborgarråd, vill förlänga och utvidga stöttningen till unga brottsoffer. Foto: arkivPekka Pääkkö

Unga vittnen kan få ökat stöd

Otryggheten kvällstid bland tjejer i stadsdelen är stor. Ett pilotprojekt för att få fler att våga vittna och anmäla brott pågår – och kan få en fortsättning nästa år.

  • Publicerad 06:15, 5 nov 2020

Knappt hälften av tjejerna i årskurs nio i Farsta känner sig otrygga när de går ut i stadsdelen sent på kvällen. Det visar Stockholmsenkäten, som kartlägger bland annat utsatthet för brott, vilket Mitt i nyligen rapporterade.

I Farsta pågår ett nytt projekt där skolor tillsammans med fältassistenter, socialtjänst och polis agerar agerar på samma sätt när ungdomar utsätts för brott av andra unga, som när man misstänker att de har utsatts för våld i hemmet. Det innebär bland annat hävd sekretess hos flera myndigheter och att man gör en säkerhetsplanering kring barnet för att öka tryggheten.

Målet är att få fler att våga anmäla och våga vittna, framförallt när det gäller brott som misshandel och rån.

Kan få fortsättning

– Det viktigaste är att unga märker att det finns vuxna som backar upp under rättsprocessens gång och när den avslutats. Det är något som många unga brottsutsatta eller vittnen annars beskriver, att de känner sig ensamma, säger socialborgarråd Jan Jönsson (L).

Snart ska projektet utvärderas, och enligt Jan Jönsson är det troligt att pengar kommer att avsättas i höstens budget för att fortsätta nästa år, och då även i fler stadsdelar:

– Det här är en väg framåt. För att unga ska våga anmäla och vittna ger detta arbetssätt konkret hjälp. Redan finns ju stödcentrum för unga brottsoffer, men det är mer en plats för psykologiskt stöd och bearbetning i efterhand.

Våga anmäla – våga vittna

Projektet startade i Farsta i våras och riktar sig till unga mellan 11 och 18 år.

En grundskola har varit pilotskola för projektet och hittills har man arbetat med två brottsutsatta elever.

Att se över till exempel extra rastvakter på skolan och hur vägen till och från skolan kan tryggas under rättsprocessens gång är några exempel på åtgärder.

Pengar väntas avsättas i höstens budget för att fortsätta och utvidga projektet.

Visa merVisa mindre