Familjer. Skolelever vill locka fler familjer till Spånga centrum med en ny central lekpark. Till höger syns en lekpark i Kristineberg. Foto: Anna Rönnqvist/Karin Nilsson

Unga vill öka tryggheten i Spånga med ny lekpark

I förra veckan presenterade skolelever från Spånga grundskola förslag på hur centrum kan bli tryggare och trevligare. En lekpark fanns med bland idéerna.

  • Publicerad 11:29, 9 maj 2018

Vi har fått ta del av en ny politisk värld som vi inte kände till innan

Sedan i höstas har elever från Spånga grundsskola jobbat med ett projektarbete om tryggheten i Spånga på elevens val.

Spånga företagareförening, Rotary, Spånga-Kista församling och Röda korset har varit inblandade i projektet, som presenterades på Spånga vårmarknad i förra veckan.

Liksom äldre generationer, föreslår även skolungdomarna ordningsvakter, bättre belysning och kameror som en del i att öka den upplevda otryggheten i Spånga.

LÄS ÄVEN: Ungdomarna ska göra Spånga tryggare och roligare

Centrum behöver dragplåster

De vill också få fler att röra sig i centrum på ett naturligt sätt, till exempel genom att få en hamburgerkedja att öppna centralt. Enligt en av lärarna som har hållit i projektet ska några av förslagen eventuellt skickas in som medborgarförslag.

En av skolungdomarna som deltog under vårmarknaden var Sara Rhawi, 15 år, som tillsammans med projektkamraten Melissa Kayakiran föreslog att en lekpark byggs i Spånga centrum.

LÄS ÄVEN: Spångabor kämpar för juicebarens överlevnad

– Efter att vi tagit fram statistik om centrumet i en fältstudie kom vi snabbt på att vi ville ha en central lekpark som syns och som lockar familjer att stanna till och umgås. Särskilt bland politikerna blev det succé. Nu ska vi försöka ta vidare förslaget, säger Sara Rhawi.

Vad tycker ni om projektet?

– Vi är positivt överraskade, vi har fått ta del av en ny politisk värld som vi inte kände till innan och det har varit roligt att få dela med sig av åsikter till politiker, säger Sara Rhawi.