”Nej”, svarar Erica Liste och Victoria Samuelsson på frågan om de kan tänka sig bo ihop med en kompis. Sara Hagander däremot kan tänka sig det. Foto: Anna Z Ek

Unga vill dela bostad med sina kompisar

Stockholms unga vill bo med vänner. Nära hälften svarar ja på frågan i en ny undersökning. – Man måste bygga flexibla planlösningar, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande i SSCO.

  • Publicerad 16:12, 24 feb 2014

Nästan hälften – 47 procent – är intresserade av att bo med vänner eller andra som inte ingår i den närmaste familjen. Men bara tre procent gör det, enligt den nya undersökningen ”Hur vill unga i Stockholm bo i framtiden?”. Sara Hagander är en av dem. Hon har delat en trea med tre andra.

– Vi sov två i varje sovrum och delade på vardagsrummet. Det fungerade jättebra. Jag tycker inte att det är kul att vara ensam. Det viktiga är att kunna stänga dörren så att man får vara lite ifred, men inte nödvändigtvis ensam.

Men det arrangemanget skulle inte passa kompisen Victoria Samuelsson:

– Jag vill kunna stänga dörren men om hela lägenheten, skrattar hon och får medhåll av Erica Liste.

– Jag behöver min frizon.

Men hur ska en lägenhet vara utformad för att passa vänner?

– Det funkar inte med öppen planlösning. Man måste bygga flexibla planlösningar där unga har möjlighet att bo i varje rum utan att något blir ett genomgångsrum, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO).

Vardagsrummet är ”lite utförtjänt”, menar han.

– Datorn är den nya tv:n, den kan man ha i sängen eller soffan. Det är bättre att lägga krut på köket där man umgås.

Men först och främst måste det vara enklare att få en lägenhet tillsammans, poängterar han.

– I Stockholm stads bostadskö står man som individ och en student har inte råd men en trea. Vi vill att man ska kunna köa tillsammans så att de gemensamma inkomsternas räknas.

Swedbank, NCC och Fastighets­ägarna Stockholm står bakom undersökningen som bygger på över 1 000 svar från personer mellan 18 och 35 år.

– Det är tydligt att unga vill ha en hög grad av flexibilitet. Från vår sida handlar det om hur vi kan se till så att flera personer kan dela på en bostad. Våra jurister arbetar nu med att hitta nya avtalsformer som är mer anpassade till vad de unga vill ha, säger Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Mattias Lundgren är vd för NCC boende.

– Kollektivt boende blir ju väldigt svårt att kombinera med eget ägandet för ditt värde blir så beroende av andra. Det kanske krävs helt andra former av boende än de vi har haft i Sverige sedan tidigt 1900-tal. Kollektiva boendekontrakt finns ju till exempel i dag, men är inget som används utbrett, säger han.

Fakta

Över hälften bor kvar hemma

55 procent av 18–25-åringarna bor hemma hos föräldrar.

20 procent har ett förstahandskontrakt.

45 procent kan tänka sig att bo på 25 kvadratmeter eller mindre om lägenheten ligger på en mycket attraktiv adress.

37 procent anser att det är oviktigt att ha tillgång till bil. 31 anser att det är viktigt att äga en egen.

Visa merVisa mindre