Ska rösta. Förstagångsväljare på Sjödalsgymnasiet: Maja Johansson och Jasmine Alm går sista året på frisörprogrammet och tar snart studenten. Tobil Dag och Leandros Spiridonidis går andra året på samhällsprogrammet. Foto: Sacharias Källdén

Unga väljare vill se mer aktiviteter för ungdomar

Huddinge är en av de kommuner som har lägst medelålder i Sverige och i höst röstar många för första gången. Vilka frågor är viktigast för dem? Aktiviteter för ungdomar och lättare för unga att få en bostad lyfter elever på Sjödalsgymnasiet.

  • Publicerad 07:00, 11 maj 2022

De borde fokusera på att unga ska kunna komma in i bostadsbubblan och starta sitt eget liv.

Det är bråda dagar på Sjödalsgymnasiet. Nationella prov och förberedelser för studentfirande avlöser varandra. Maja Johansson och Jasmine Alm går sista året på frisörprogrammet och tar snart studenten. Tobil Dag och Leandros Spiridonidis går andra året på samhällsprogrammet. De är alla 18 år och ska rösta för första gången i höst.

Och det är en självklarhet för dem att rösta.

– Det blir mer demokrati desto fler som röstar. Det blir ett mer rättvist resultat, säger Maja Johansson.

– Om man inte röstar och sedan klagar, då får man skylla sig själv, tycker jag, säger Jasmine Alm.

Vad är den viktigaste frågan lokalt för er?

– Satsa på saker som lockar ungdomar så att man inte blir uttråkad och är på något ställe där man inte borde bara. Det kan vara allt från fotbollsplaner till fritidsgårdar. I Huddinge tycker jag att det är lite dåligt med fritidsgårdar, till exempel, säger Tobil Dag, som bor i Vistaberg.

Han får medhåll från klasskompisen Leandros Spiridonidis, som bor i Stuvsta.

– Jag hade önskat att man byggde ett område där det fanns mycket aktiviteter för ungdomar, som basketplaner och en skejtpark. Det kanske inte kommer att vara jätterelevant för oss, vi är ju 18, men för dem som är yngre.

Maja är inne på samma linje.

– Alla möjliga olika ungdomar ska kunna hitta sina aktiviteter. Samla fotbollsplan, basketplan och skejtpark. Om man ser att det börjar gå utför är det viktigt att ändra fokus i intressen och vilka man umgås med, säger hon.

– Och det vore bra om det finns till exempel trygghetsvärdar på de här platserna som ordnar aktiviteter; på onsdagar spelar vi basket, på tisdagar gör vi det här, till exempel, säger Jasmine.

På väg. Maja Johansson och Jasmine Alm går sista året på frisörprogrammet och tar snart studenten. Tobil Dag och Leandros Spiridonidis går andra året på samhällsprogrammet. Foto: Sacharias Källdén

Svårt med bostad

De är själva snart på väg ut i vuxenlivet. Maja och Jasmine vill börja jobba som frisörer efter studenten. Men det här med att flytta hemifrån och få en egen bostad känns ändå avlägset.

– Det enda man tänker är att det är skitsvårt, säger Jasmine.

De tycker att det borde finnas billigare lägenheter för unga.

– De borde fokusera på att unga ska kunna komma in i bostadsbubblan och starta sitt eget liv. Kanske göra det billigare för ungdomar den första tiden för att de ska få möjlighet att komma in i vuxenlivet, säger Maja.

Själv tänker hon att hon ska bo hemma och spara pengar.

– Jag vill köpa, för då kommer man in i det. Om man börjar hyra är det väldigt svårt att spara och köpa sedan. Jag tänker bo hemma och spara pengar. Det kommer ta tid, vi är ju lärlingar först och då har man inte så stor lön.

Killarna tänker plugga vidare efter gymnasiet, de har inte riktigt tänkt på egen bostad än. De är väl medvetna om bostadsbristen.

– Lösningen är ju att bygga fler bostäder, men det kostar extremt mycket pengar, säger Tobil.

Vill se resultat

De är intresserade av politik och tycker att det är kul att kolla på valdebatter för att sätta sig in i vad de olika partierna vill.

Men de vill se resultat.

– Det är bra för oss som röstar nu om man ser att det händer något. Att det kommer något som gynnar oss unga, säger Jasmine.

– Många gånger hör man att kommunen planerar att göra något, det låter fantastiskt, och sedan blir det aldrig av, säger Leonardis.

Känner ni förtroende för politikerna?

– De vill väcka intresse för sitt parti. Jag brukar tänka att de lovar lite mer än vad de kan hålla. Det låter bra, men är det möjligt? säger Maja.

Politikerenkät: Vad vill ni göra när det gäller fritidsaktiviteter och bostäder för unga om ni vinner valet?

Ver femte väljare mellan 18 och 29 år

Var femte väljare (19,5 procent) i Huddinge var mellan 18 och 29 år i det senaste valet. Av dem var 6,1 procent förstagångsväljare.

I riksdagsvalet 2018 var valdeltagandet 85 procent bland unga 18–25 år i Huddinge. Snittet i landet i samma åldergrupp låg på 84,8 procent.

En tydlig skillnad är att ungdomar i pendlingskommuner, nära storstäder, röstar i högre utsträckning än ungdomar som bor i landsbygdskommuner.

Det finns dock stora skillnader inom kommunerna med hänsyn till socioekonomi. I riksdagsvalet röstade 73,6 procent av unga i områden med socioekonomiska utmaningar. Motsvarande siffra för unga i områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar var 91,2 procent.

Källor: Valmyndigheten och myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor (MUCF)

Visa merVisa mindre

11 september är det dags

Söndagen den 11 september är det val och då röstar man i val till riksdagen, regionen och kommunen.

Kommmunen ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Det handlar bland annat om förskola, skola, äldreomsorg och bostadsbyggande.

Regionen beslutar bland annat om hälso- och sjukård och kollektivtrafik.

Visa merVisa mindre