Louise Nordqvist, Inkaliisa Voionmaa och Erika Willis på Stjärnjourens nya kontor. Foto: Läsarbild Stjärnjouren

Unga tjejers hälsa ska stärkas i nytt projekt

Stjärnjouren i Sundbyberg får 200 000 kronor för att stärka unga tjejers hälsa. – Det är ett hårt samhälle för unga idag, säger Inkaliisa Voionmaa, kommunikatör på Stjärnjouren.

  • Publicerad 20:00, 11 okt 2018

Igår presenterade Postkodstiftelsen ett antal projekt som kommer få ekonomiskt stöd.  Sammanlagt ska 4,6 miljoner kronor delas ut till 27 olika organisationer i landet. Stjärnjouren i Sundbyberg får 200 000 kronor för sitt projekt – att förstärka den psykiska hälsan hos unga tjejer och transpersoner. Projektet består av två delar.

– Vi kommer hålla i workshops på högstadie- och gymnasieskolor i Sundbyberg. Dels kommer de handla om vad man kan må dåligt över, som stress, ångest, normer. Dels om vad man kan göra för att må bättre

Den andra delen av projektet kallas Stjärngruppen. Här vill man bilda en mindre grupp med de som är i störst behov.

–  Vi vill nå en grupp av unga som inte självmant skulle söka hjälp. De som inte är socialt aktiva, som har det lite svårt och som inte kommer ut så mycket. Vi kommer samarbeta med lärare och skolhälsan för att nå dem.

Syftet med Stjärngruppen är att skapa ett rum för samtal om allt som är viktigt, och en bra plats att möta andra unga. Och att göra aktiviteter ihop.

– Det kan vara att öva sig på att vara dj tillsammans med en artist, yoga, rida. Det viktigaste är att hitta passionen hos de som är med. De ska få utrymme att säga vad de vill göra.

Det är första gången som Stjärnjouren sökt pengar hos Postkodlotteriet.

– Vi är jätteglada för stödet.

Fakta

Kort om Stjärnjourens verksamhet

Stjärnjouren är Sundbybergs trans- och tjejjour som stöttar och stärker unga tjejer och transpersoner mellan 13 och 25 år och håller föreläsningar och workshoppar på skolor i Sundbyberg, och har en kontaktjour tre dagar i veckan. Runt 40 volontärer arbetar på Stjärnjouren.

Kontaktjouren är öppen:
måndagar kl. 18–21
tisdagar kl. 15–17
torsdagar kl. 18–21

Chatten hittar du här
Mejl: kontakt@stjarnjouren.nu
Telefon: 08-628 76 10

Källa: Stjärnjouren
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10