Baggeby efter mordet 5 juni förra året. Foto: Melina Reid

Unga tjejer fick bära bort mordvapnet för att förvilla

I dag faller dom mot sju unga personer som åtalas för inblandning i Baggebymordet förra året. Enligt rättegången var det ett av två beställningsmord. Men vem som anstiftat morden i Göteborg – och på Lidingö – är inte klarlagt.

  • Publicerad 07:09, 10 jun 2019

För snart ett år sedan, 5 juni, sköts en 57-årig man ner på öppen gata i Baggeby på Lidingö.

Nu har rättegången i fallet avslutats.  DN var först med att berätta om rättegången som hölls i Göteborg, eftersom det har en stark koppling till ett mord i Göteborg gällande både inblandade och tillvägagångssätt.

I rättegången yrkar åklagaren på 12 års fängelse för den 20-årige man som är åtalad i de sammanlagt tre mål som avhandlas i rättegången. Förutom de båda morden handlar det om förberedelse till mord, också det i Göteborg.

Utredningen: 17-åring höll i mordvapnet

I utredningen har man kommit fram till att mordet på den 57-årige byggentreprenören från Lidingö skett på beställning.

Den åtalade 20-årigen ska ha blivit kontrakterad för mordet. Han har sedan tagit hjälp av de övriga åtalade. De åtalade i målet är alla påtagligt unga, mellan 17 och 22 år. En 17-åring ska enligt utredningen ha hållit i själva mordvapnet.

Det finns flera likheter i tillvägagångssättet i de båda morden. Man brände upp flyktbilen och unga tjejer anlitades för att ta hand om vapnet efteråt. Detta för att inte väcka uppmärksamhet.

Greps på Lidingöbron

I Baggebymordet greps två av dem som nu står åtalade direkt efter händelsen. De hade då bränt upp flyktbilen och gick, med uppenbara brännskador, bland annat svedda ögonbryn, på gångbanan över Lidingöbron.

Samtidigt hade två unga kvinnor tagit hand om mordvapnet och förberett flykten genom att skaffa bensin till bilbränningen. Dessa, båda 19 år, är nu åtalade för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Dom gällande både Lidingö- och Göteborgsmordet faller i dag, 10 juni.