Unga talanger spelade hem guldseger i schack

Det är knäpptyst när nioåringarna på Myrängsskolan spelar schack. Men man måste vara koncentrerad om man ska vinna, och det har de fyra killarna gjort – i Svenska Mästerskapen i Linköping. – När jag insåg att de skulle vinna så kom glädjetårarna, säger läraren Sladjana Stojmenovic.

  • Publicerad 11:28, 9 maj 2018

I skolans schacksal råder det största möjliga tystnad. Man hör bara ljudet av snabba pjäser som rör sig, ansiktena är i djup koncentration.

– Man måste hela tiden tänka, varför gjorde motståndaren så? Vad vill han med det draget och hotar han någonting nu?, säger Filip Gheorghe, 9.

Viggo Sandulf, Felix Westman, Filip Gheorghe och Simon Cantérus. Foto: Erik Lejdelin

Deras förmåga att förutspå motståndarnas strategier har tagit dem långt. I helgen kämpade de sig hela vägen till guld på Skollags-SM i Linköping. Nu har de en stor blänkande pokal stående i klassrummet på Myrängsskolan.

– Jag tycker det är roligt att spela eftersom man får använda hjärnan. Man har ofta många andra fysiska aktiviteter och då kan det vara skönt med en lugnare sport, säger Viggo Sandulf, 9.

”Det kan vara skönt med en lugnare sport”

Men att de skulle ta sig så långt var det nog ingen som riktigt trodde.

– När vi hade spelat tre matcher så låg vi inte så bra till, då trodde jag inte att det skulle gå hela vägen, säger Viggo.

Felix Westman brukar träna med sin lillebror som ska börja förskoleklass. Foto: Erik Lejdelin

Men sedan la de i en ny växel. På söndagen hade det nått en andra plats. Då tänkte de nästan bryta eftersom det var så pirrigt att fortsätta, men de gav sig inte.

– När jag insåg att de skulle vinna så kom glädjetårarna, säger läraren Sladjana Stojmenovic.

Alla sexåringar ska kunna schack

Det är mycket hennes förtjänst att schacken tagit en självklart plats på Myrängsskolan.

– Jag gick på kursen som schackförbundet erbjöd för fyra år sedan och på den vägen är det. Målet har varit att få alla sexåringar att lära sig schack och nu har vi otroligt duktiga sexåringar, säger hon.

Jag hoppas att de här killarna fortsätter till Schackfyran, för de är väldigt duktiga.

Sladjana Stojmenovic

Nu åker hänger hon med massvis av elever på lediga lov och tävlar mot andra skolor. De ordnar också ett mästerskap i på Myrängsskolan.

– Jag hoppas att de här killarna fortsätter till Schackfyran, för de är väldigt duktiga. Vi har fått jättefin hjälp av schackklubben Trojanska Hästen i Täby. De är en stor anledning till killarnas framgångar.

Filip Gheorghe, Viggo Sandulf, Simon Cantérus och Felix Westman. Foto: Erik Lejdelin

Efter vinsten är det är inte på tal om att lägga sig schackbrädet på hyllan stund.

– Vi ska fortsätta! säger Felix Westman.

Och de har redan hoppat in i nästa tävling ”Sikta mot stjärnorna”. Där får vinnaren chansen att möta Sveriges ende astronaut Christer Fuglesang.

– Det blir mycket tävlingar när man spelar bra, säger Sladjana.

Sladjana Stojmenovic är väldigt stolt över killarnas framgångar.