Sommarjobb. Veronika Schönqvist och Victoria Ahlström ansvarar för att Bagarmossens centrum får en fet muralmålning. Foto: Mikael Andersson

Unga sommarjobbare fixar gatukonsten i Bagarmossen

Ett säkert sommartecken är här: unga som med pensel och pyts sätter färg på orten. I år är det två stora väggar mitt i Bagarmossen som ska livas upp.

  • Publicerad 16:21, 28 jun 2016

jag gillar idén att vi ungdomar får pimpa vårt eget område.

Förra sommaren livade stadens tonåriga sommarjobbare upp Peters park i Björkhagen. På ett par plank skapades muralmålningar som beskriver livet längs Linje 17. I år är det de två stora gavlarna på Kulturskolans blåa klump på Lagaplan, som ska smyckas med scenarion från Söderort.

Hur slutresultatet blir vet ingen än. Just nu skapas olika färgfält, designade av de unga, som sedan ska byggas på med sånt som symboliserar Bagarmossen och alla andra förorter som konstnärerna härstammar från. Om tre veckor ska det vara klart.

Victoria Ahlström, 18 år från Skarpnäck, är en av dem som just nu håller på att rolla upp bakgrunden på betongen.

– Jag ville verkligen ha det här jobbet eftersom jag älskar graffiti. Och jag gillar idén att vi ungdomar får pimpa vårt eget område. Det är vi som bor här som ska ha rätt att bestämma hur det ser ut. Och alla som går förbi är positiva. Eller, igår var det en gubbe som gick förbi som var sur och undrade om vi har bygglov, säger Victoria Ahlström.

"Bästa sommarjobb jag haft"

Och jo, Kulturskolan har faktiskt skaffat ett bygglov. Så den arga gubben kan var lugn. Bygglovet innebär att muralmålningarna blir permanenta. Eller i alla falla till sommaren 2017 då nästa laddning på 16 ferieknegare får chansen att sätta prägel på Bagis centrum.

– Det är verkligen jättekul, det är det bästa sommarjobb jag någonsin haft. Det är så roligt att vara del av en förändring, säger Veronika Schönqvist, 18 år från Bagarmossen, medan hon står på en stege och rollar loss.

Läs även

Han gör Bagis risiga gatukonst som ny

"Graffiti är inte konst – lagliga väggar mördar kulturen"

Domen: Lagliga graffitiväggar blir knivigt

Smygstart på Sveriges största graffiti-event: exklusiv intervju med legendariske Puppet