Mohamed Said, Khadra Abdullahi och Mohamed Hassan Kulmiye tillsammans med Mohamed Warsame Foto: johanna edström

Unga som saknar jobb fångas upp i Rinkeby

Mohamed Warsame tänker fortsätta att söka över 15 jobb per dag tills han får en anställning. Han är en av över 340 unga som varken studerar eller jobbar och har sökt sig till Ungdomens hus i Rinkeby för att få hjälp att hitta arbete i samband med ett nytt arbetsmarknadsprojekt.

  • Publicerad 15:47, 11 jun 2018

Mohamed Warsame har inte gett upp, trots att han sökt över femton jobb per dag de senaste tre månaderna -utan framgång.

– Jag har inte fått något än, men jag hoppas. Några vänner har fått jobb genom att komma hit. Hemma har vi ingen dator så jag kommer hit och söker och samtidigt får jag hjälp med cv och stöd, säger Mohamed Warsame från Rinkeby.

Han är 24 år, bor hemma hos sina föräldrar tillsammans med sina syskon. Han talar fyra språk, gått grundskola i Sverige och gymnasium i Somalia.

Det han önskar mest just nu är att kunna köpa sina egna kläder, ha en egen bostad att börja sitt vuxenliv.

Varje dag sedan april kommer han till Ungdomens hus i Rinkeby för att söka jobb. Här har stadsdelen, tillsammans med föräldraföreningen Rinkeby Föräldraråd och Jobbtorg Unga Kista startat ett projekt, som till att börja med, under ett halvår ska försöka fånga upp unga som varken jobbar eller studerar.

Verksamheten riktar sig till unga mellan 16-29 år. Förutom att Ungdomens hus lokaler disponeras arbetar man även uppsökande.

Enligt Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltnings egna uppskattning befinner sig cirka 800 till 900 ungdomar i Husby och Rinkeby utan för samhället – de varken studerar eller arbetar.

Många vill bara ha ett jobb

Mohamed Hassan Kulmiye

Sedan projektstarten den 18 april har de haft närmare 340 besökare.

– Vi är glada att så många hittat hit. Vi trodde inte att det skulle gå så snabbt. Det visar på att behovet finns, säger Mohamed Hassan Kulmiye, samordnare för projektet.

Han berättar att vissa kommer för att de vill ha hjälp att skriva cv och söka sig vidare till studier.

– Men många vill bara ha ett jobb.

Flera av ungdomarna är intresserade av lagerjobb. De flesta har väntat länge och vill ha ett jobb snabbt.

– Motivationen är viktigt för att minimera hinder som man ibland satt upp för sig själv. Vår förhoppning är att slussa ungdomarna vidare till Jobbtorget i Kista, det här är ett sätt att etablera en första kontakt.

Abdimalek Osman är ordförande i Rinkeby föräldraråd. Det var de som kom med idén om att hålla ungdomsgården öppen dagtid för ett samarbete mellan dem, stadsdelen och Jobbtorget.

– Det är viktigt att politiker och tjänstemän lyssnar på oss som bor här, det är vi som känner till området . Jag är tacksam för att stadsdelen gett projektet en chans. Det här är ett sätt att ge hemmavarande lite skjuts och inspirera unga till att söka jobb.

Fakta

Jobbtorgets sluss i Rinkeby

Var: Ungdomens hus i Rinkeby

När: Öppet måndagar – fredagar 11-16

Varje tisdag är studie – och yrkesvägledare på plats som ger vägledning för personer mellan 20-29 år.

Onsdagar är är samordnare för det kommunala aktivitetsansvaret på plats för att ge särskilt stöd till unga mellan 16-19 som inte börjat eller som inte gått klart gymnasiet.

Torsdagar finns Jobbtorgets ungdomskonsulenter på plats för att hjälpa till med bland annat CV- skrivning, intervjuträning mm.

Visa merVisa mindre