Ayham och Rayan som båda är 19 år fäster platta efter platta i den långa trappan vid Bergbanan i Skärholmen. Här ska de tillsammans med åtta andra ungdomar samt konstnärer göra om trappan till ett konstverk i mosaik. Ungdomarna har fått formge varsin del av trappan och tillsammans ska de olika delarna bilda ett större verk - som en tavla. Temat är ”om mormor såg mig nu”.

Boende fick önska form

Rayan bor i ett av husen precis ovanför trappan.

– Vi har gjort månen, flygplan och byggnader. Jag tänker att mormor skulle bli glad om hon såg att jag var med och gjorde en mosaik, säger han.

Ayham som bor en bit bort har frågat folk i området vad de ville ha i trappan.

– En kvinna sa: ”Gör ett konstverk där man får känslan att vi har klarat oss, vi kom ut ur det dåliga." Jag gjorde ett mönster med hjärtan, säger han.

Trappan går i dova färger i grönt och brunt men också svart och vitt. Färgerna har valts av projektets konstnärer och formgivare och det är inte alltid de och ungdomarna är överens.

– Om jag hade fått välja hade jag valt lite färggladare färger, säger Ayham.

Ska öka ungas delaktighet

Konstprojektet och utsmyckningen är trappan är ett samarbete mellan arbetsmarknadsförvaltningen, Kulturskolans satsning Unga berättar och det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem.

I projektet får ungdomar från Skärholmen som är mellan 16 och 23 år en tre månaders betald praktik där de får prova olika projekt. Den första månaden jobbar de med mosaik där de av konsthantverkare får lära sig hur man gör, i oktober är det dags för digital konst.

Genom projektet ska ungdomarna både få meningsfull sysselsättning, inblick i nya typer av jobb och få vara med och uttrycka sig själva.

– Tanken är att unga ska få ta plats och bli delaktiga i samhället. Dels genom offentlig utsmyckning men också genom att vara kreatörer och ta plats med sina idéer och sina tankar, säger My Adborn från Unga berättar.

Ayham och Rayan ser det mest som något tillfälligt.

– Det är ett kul projekt. Det är många unga som är arbetslösa här, så det är en bra sysselsättning, säger Ayham.

Själv har han dock inga planer på att bli konstnär utan vill jobba som lärare.

Inte heller Rayan tänker sig en framtid inom konsten.

– Det är ett bra och lärorikt projekt, men jag har andra planer. Jag ska bli software engineer, säger han.