Mitt i har tidigare rapporterat om att unga knarkar i Danderyd. Foto: Mostphotos

Unga ska berätta om knarket i Danderyd

Danderyds gymnasieungdomar knarkar mest i hela i Stockholm, enligt den senaste Stockholmsenkäten. Nu vill kommunen ta reda på varför det är så.

  • Publicerad 15:02, 19 jun 2018

Den senaste Stockholmsenkäten visade att 20 procent av pojkarna och 12 procent av tjejerna i årskurs 2 i gymnasiet har testat narkotika, det är dubbelt så mycket jämfört med övriga unga i länet.  I höst kommer Danderyds kommun att starta projektet ”Danderyd lyssnar” tillsammans med forskare från Stockholm Stad och Karolinska institutet. Under projektet ska ungdomarna intervjuas och svara på enkäter.

– Vi vuxna är så vana att ha svaren. Men nu är det vi som ska lyssna på ungdomarna för att förstå varför det har blivit som det har. Alla som arbetar med projektet både politiskt och på verksamhetsnivå är väldigt glada och det som är extra kittlande är vi kommer få vara med om en resa och dela den med ungdomarna, föräldrar och föreningsliv, säger Jonas Jonsson, projektledare och fritidsgårdschef i Danderyd.

Berättelserna ska presenteras för föräldrar

Kommunen vill med projektet skapa en djupare och bättre dialog med ungdomarna. De kommer få en möjlighet att berätta sina historier på ett eget sätt.

– Tanken är att ungdomarna ska utrycka sig på det sätt som passar dem bäst, antingen via film, en podcast eller en teateruppsättning, vad som helst fungerar, det viktigaste är att det sker på deras villkor. I det kreativa arbetet kommer vi få stöd från Film Capital Stockholm, Stage Academy och kulturskolan. Sedan ska de få möjlighet att presentera berättelserna för föräldrar, föreningsliv och yngre elever, säger Jonas Jonsson.