Dom. De två rånarna dömdes mot sina nekanden. Foto: Claudio Britos

Unga rånare filmade offer

Tonårspojken skulle röka i skogen med några andra killar. I stället blev han nerslagen, avklädd och filmad. Nu har rånarna dömts mot sina nekanden.

  • Publicerad 06:15, 2 jun 2022

Pojken, som är i äldre tonåren och fyra andra killar befann sig i ett skogsparti mellan Täljö och Åkers Runö när rånet inträffade i början av augusti 2020.

När några av killarna skulle röka cannabis påstod de andra att tonåringen var skyldig dem pengar. De gick mot honom, var aggressiva och en av dem drog en kniv.

Det räckte inte med att tonåringen gav dem sin mobil, kontanter och keps.

Förnedrad och filmad

Rånarna filmade honom och krävde att han skulle ”pussa deras skor” och sa att det skulle ”sluta dåligt om han inte gjorde det”.

Han blev nerslagen och killarna började dra av honom kläderna. Han blev också rispad med en machete-kniv innan han lyckades springa från platsen.

Nu har två av killarna, som var 18 respektive 15 år vid händelsen, dömts för rånet av Attunda tingsrätt, mot sina nekanden.

Skyller på rånoffret

De hävdar i stället att det var den angripna killen som var aggressiv, men det trodde inte tingsrätten på.

Den äldre av de två åtalade, som nu hunnit fylla 20, dömdes för rån till fängelse i fyra månader medan den yngre dömdes till ungdomstjänst i 45 timmar.

Tillsammans ska de även betala drygt 20 000 i skadestånd till tonåringen.

Bland åklagaren bevisning fanns stillbilder och filmer i den ene rånarens mobiltelefon.

Den som stjäl med hjälp av våld eller hot kan dömas för rån. Det gäller även om en tjuv tas på bar gärning och använder våld eller hot för att förhindra att det stulna återtas.

Straffet för rån är lägst ett och högst sex års fängelse. Bedöms brottet som grovt är påföljden fängelse i fem till tio år.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre