Alla tre männen är tidigare dömda för brott. Foto: Christian Lärk

Unga män levde kriminella liv i Årsta – åtalade för mordförsök

I augusti åtalades tre unga män för mordförsök på Årsta torg i april. I förundersökningen framgår det att flera boende i Årsta var livrädda för männen. Det skriver tidningen Expressen.

  • Publicerad 11:30, 12 sep 2019

Den tolfte april i år blev två ordningsvakter beskjutna när de satt i en bil. Tre unga män greps för händelsen, varav två nu är 19 och en 18 år.

Enligt förundersökningen så levde de tre männen kriminella liv innan gripandet, det skriver tidningen Expressen. 

Folk var ”livrädda” för männen

Årsta centrum hade under en period varit en stökig plats, något som även polisen skriver om i sin rapportering; ”…varit problem med unga kriminella, som utövat hot om våld mot olika aktörer i centrum, samt att de har förekommit uppgifter om att skjutvapen har uppvisats i samband med det. ”

Den tolfte april åkte två ordningsvakter till Årsta torg, då de fått rapporter om att det varit oroligt. I förundersökningen beskriver en av ordningsvakterna att folk på torget var ”livrädda” för två unga män, som rökte cannabis och var högljudda.

Vakter blev beskjutna

Vakterna avvisar männen från platsen, något som de menar gick lugnt till. Ordningsvakterna satte sig i bilen och det var då de blev beskjutna.

”Jag kunde inte tro att någon hade skjutit mot bilen. Det existerade inte hos en. Jag säger kör bara kör, håll bilen i rörelse.”, beskriver vakterna händelsen.

Vakterna larmade polisen som snabbt skickade ”omfattande resurser” till platsen. Senare greps tre män för händelsen, och nu står de åtalade för mordförsök och grovt vapenbrott.

Tre män åtalas för skottlossning på Årsta torg i april

De tre unga männen är alla tidigare dömda. Det rör sig om en rad brott, så som rån och brott mot knivlagen.

18-åringen tidigare dömd fem gånger

Mannen som idag är 18 år beskrivs av personer i Årsta som ”den mest pådrivande” i gruppen. Han har tidigare dömts för brott fem gånger och förutom åtalet om mordförsök står 18-åringen nu även åtalad för två fall av misshandel, två fall av olaga hot och försök till utpressning.

– Han förnekar brott och bestrider ansvar, säger 18-åringens advokat Sargon de Basso om åtalet om mordförsök, till Expressen.

Hade bilder på vapen i telefonen

Kammaråklagaren Lisa dos Santos menar att såväl boende i Årsta som polisen har en samstämmig bild av att det blivit lugnare i Årsta efter att de tre männen frihetsberövats.

– I utredningen har vi sett exempel på hur ett fåtal mycket unga personer kan få ett maktgrepp över en hel stadsdel,  säger Lisa dos Santos till Expressen.

Polisen har i utredningen gått igenom männens mobiltelefoner och då hittat både bilder och filmer där vapen visas upp.

– Tiden före och efter har beskrivits som natt och dag och utsatta personer som tidigare inte velat berätta om den utsatthet som upplevts har nu börjat känna sig trygga nog att göra det.

De tre männen nekar alla till brott.