Unga män avrättades i källare – två åtalas för dubbelmord i Sätra

I april hittades två unga män avklädda och skjutna i en källare i Sätra. Nu har två män, hemmahörande i södra Stockholm, åtalats för dubbelmordet. Enligt åklagaren har offren förnedrats och avrättats.

  • Publicerad 10:48, 28 nov 2019

I våras skakades Sätraborna av det brutala dubbelmordet på två unga män, 18 och 20 år gamla. Offren hittades döda i en källare i ett lägenhetshus nära centrum på eftermiddagen den 11 april.

Senare framkom det att morden skett dagen innan, den 10 april. Enligt vänner och anhöriga hade personerna varit borta cirka ett dygn när de hittades i källaren.

I juni greps två män, 27 och 28 år gamla, som är hemmahörande i Huddinge och Skärholmen. De misstänkta har suttit häktade sedan i somras.

Sorgen i Sätra var stor efter dubbelmordet. Foto: Christian Lärk.

Åtalas för mord

På torsdagen åtalades de två männen för dubbelmordet, som ska ha skett under avrättningsliknande former. Enligt åtalet ska gärningsmännen stämt träff med de två Sätraborna och fått dem att gå ner i en källare – samma källare som de senare hittades döda i.

– Före morden har personerna förnedrats genom att gärningsmännen tvingat av dem kläderna. De har därefter blivit mördade under avrättningsliknande former i ett trångt källarutrymme utan möjlighet att fly, säger kammaråklagare Daniel Insulander, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

I åtalet står att gärningsmännen hotat de två unga männen att klä av sig nakna och sedan fått dem att sätta sig på källargolvet. Först då, sittande nakna på golvet, sköts de unga männen till döds. Enligt åtalet avlossade gärningsmännen åtminstone nio skott.

Tre gärningsmän i källaren

Enligt åklagaren ska de två männen ha utfört mordet tillsammans med en tredje person, som nu är död.

– Den tredje personen känner eller känner till de här personerna som mördades den 10 april. Den personen blev sedan mördad den 13:e, säger kammaråklagare Daniel Insulander till Mitt i.

Åklagaren syftar här på det mord som skedde den 13 april då en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i ett annat lägenhetshus i Sätra. I det fallet är ännu ingen misstänkt och åklagaren vill inte kommentera kopplingen mellan brotten med hänsyn till pågående utredning.

Den 27-åriga Huddingebon åtalas även för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

11 april hittades de två unga männen dödade i en källare i Sätra. Foto: Anna Ims

”Har rört sig i kriminella miljöer”

Båda de misstänkta männen är tidigare dömda. 27-åringen har flera gånger dömts för narkotikabrott, försök till rån och misshandel. Även 28-åringen har dömts för narkotikabrott, våld mot tjänsteman, stöld och brott mot knivlagen. Polisen har gått ut med att de tror att mordet är en intern uppgörelse i kriminella kretsar.

– Min uppfattning är att samtliga inblandade personer har rört sig i kriminella miljöer, men målsägarna är inte dömda för allvarliga brott tidigare, säger Daniel Insulander.

Han vill inte gå närmare in på motivet men uppger att alla inblandade känner eller känner till varandra.

Åtalet har dröjt

Åtalet har tidigare skjutits upp flera gånger i väntan på provsvaren från Nationellt forensiskt centrum, NFC.

I samband med att de misstänkta greps i södra Stockholm genomförde polisen flera husrannsakningar.

Rättegången startar den 4 december 2019 och väntas pågå i fyra dagar.

Så går Sätrabornas tankar efter åtalet för dubbelmordet

 

Fakta

Sätramorden – detta har hänt

  • 11 april 2019 hittades två unga män döda i en källare i Sätra, men morden ska ha skett dagen innan, den 10 april.
  • 13 april sköts ytterligare en man i 20-årsåldern ihjäl i Sätra. Ingen har ännu gripits, men polisen utreder en koppling till dubbelmordet.
  • 4 juni anhölls en man skäligen misstänkt för inblandning dubbelmordet. Efter förhör avskrevs misstankarna mot mannen helt.
  • 18 juni greps två män i södra Stockholm. Männen, som är hemmahörande i Skärholmen och Huddinge, anhölls och har sedan dess suttit häktade med restriktioner.
Visa merVisa mindre