Oas. Så beskriver sommarjobbarna Sätradalsparken. ”Jag är positivt överraskad av hur fint och välskött det är här! I mitt område är det inte alls så, hade jag vetat det hade jag åkt hit mycket oftare”, säger Hillevi Axelsson, som bor på Kungsholmen. Foto: Claudio Britos

Unga lär makthavare om trygghet

Deras uppdrag: att göra Stockholm tryggare. I år har sex sommarjobbare från ungdomskommissionen haft extra fokus på Sätradalsparken.

  • Publicerad 10:55, 29 jun 2018

I år har 28 sommarjobbare från alla Stockholms stadsdelar haft i uppdrag att hjälpa stadens makthavare skapa ett tryggare Stockholm. Sex av dem har haft extra fokus på Sätradalsparken.

I tre veckor har de undersökt platsen med trygghetsvandringar och genom att fråga Sätraborna själva.

– Vi blev nästan lite förvånade, väldigt få hade något de ville förändra, säger Tilde Norberg.

De flesta de frågade uppskattade området, säger de. Men vissa synpunkter har de ändå fått in – som att mopedåkning på parkgatorna måste stoppas och att fler grillar behövs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På fredag ska de, tillsammans med resten av Ungdomskommissionen, överlämna vad de har kommit fram till och sina idéer på hur staden kan bli tryggare till biträdande stadsdelsdirektören.

Och de hoppas kunna nyansera bilden av trygghet.

– Man kan vara säker, men ändå känna sig otrygg. Och vad som får en att känna sig trygg är väldigt subjektivt, säger Norra Boone.

Trygghetsspan. Sommarjobbarna Hillevi Axelsson, Tilde Norberg, Thyra Krosness och Norra Boone, har tagit tempen på Sätradalsparken. Foto: Claudio Britos

Trygghetsfrågan har varit en av de hetaste politiska frågorna det senaste året. Fler kameror, poliser och ordningsvakter är de lösningar på otrygghet som oftast kommer upp i debatten.

Svängningen: Nu kräver alla hårdare tag

– Men det är ju inte alla som känner sig tryggare av fler poliser och övervakningskameror, speciellt inte unga, säger Tilde Norberg.

– Och vuxna kan tycka ungdomar i grupp skapar otrygghet. Medan unga kanske blir tryggare av att det många fler ungdomar på en plats, säger Norra Boone.

De tycker alla att det är bra att staden bjuder in unga för att lyssna på deras idéer.

– Ja, äldre politiker kanske tycker att övervakningskameror är jättebra, fast unga inte tycker det. Man måste få med allas perspektiv, annars kanske man lägger pengar på saker som faktiskt inte har någon effekt, säger Tilde.

Sommarjobbet: Fixa en tryggare stad

Här är Ungdomskommissionens förslag för Sätradalsparken

Gör om den skogsbeklädda kullen i utkanten av parken till "Sagokullen", en lekplats för barn där föräldrar är trygga med barnen leker. 

Trimma träden på kullen. Då ökar man sikten och ljuset på kullen. Bättre sikt ger ökad trygghet. 

Anlägg en basketplan eller allaktivitetsplan i patken som unga kan utnyttja och samlas kring. Genom riktade aktiviteter för unga i parken hör de också hemma där och är inte en otrygghetsfaktor. 

Automatiska farthinder som öppnas långsamt för de som åker över en viss hastighet. Det minskar buskörningen av mopeder utan att påverka tillgängligheten för övriga. 

Inkludera områdets unga i arbetet. Låt dem vara med och genomföra förändringarna. Sommarjobbande unga som är med i arbetet gör att känslan av ägandeskap ökar och förstörelsen minskar. 

Visa merVisa mindre