Unga konstnärer sätter färg på Alby

Nu är muralmålningen i Alby hälsopark klar. De sex unga konstnärerna signerade sitt verk i tisdags kväll. Den nya parken invigs officiellt i november.

  • Publicerad 13:00, 9 okt 2015

– Jag blir stum, saknar ord, det är coolt! Första gången jag gör något så här stort! Det har varit väldigt kul att jobba med alla och se hur vi lyckades arbeta ihop, trots våra olika stilar. Det var en utmaning, men vi klarade det,
säger Ruhani Islam, som bor i Norsborg och studerar kostpedagogik på Konstfack.

Projektet startade i våras då den nya folkhälsoparken
i Alby detaljplanerades. Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka startade då ett samarbete mellan konst och idrott som gick ut på att sex lokala konstnärer fick uppdraget att utsmycka olika ytor i den nya parken.

– Det var en lång och utdragen process, så det känns fett att få se den nu när den är klar! Vi startade i april med första mötet, och sen har vi skissat och träffat projektledarna och så. När vi målade gick det snabbt, på två dagar var konstverket klart, berättar Stefan Viklund, graffitikonstnär från Tumba.

–Det var jätteroligt att vara med och utsmycka väggen på den nya basketplanen. Jag hoppas att kommunen fortsätter med det här, jag tycker det är en bra satsning, det var på tiden, säger Kim Åström, graffitikonstnär.

Samarbetet fortsätter

Och tjänstemännen är också nöjda med projektet och samarbetet med de unga konstnärerna.

– Ja, samarbetet mellan unga konstnärer i och från Botkyrka och idrotten kommer absolut att fortsätta. Vi har en vision om att den
lokala konsten ska få ta större plats på så många offentliga ytor som möjligt. Idrottsanläggningarna kan bli hur fina som helst, säger Ceylan Holago, projektledare för kulturdriven utveckling på kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka.

Mikael Nyström, konstnärlig ledare för gruppen, tycker också att detta är en satsning som borde fortsätta, han säger att han har sett hur uppdraget stärker artisterna i sitt konstnärskap. 

–De får arvode för allt
arbete och uppdraget är även ett sätt att erbjuda dem en erfarenhet i att arbeta med konst med lokalförankring, ett uppdrag från en stor kund, som kan vara en betydande erfarenhet för dessa unga konstnärer att ha på sitt CV, säger Mikael. 

Samtliga konstnärer tycker att konstuppdraget har varit roligt och väldigt givande. De fortsätter gärna att arbeta på det här viset, berättar de.

–Jag tycker att det är jättebra att kommunen ger unga chansen att kunna jobba med konst, att de valde oss och trodde på oss för att göra det här uppdraget. Vi har
redan fått förfrågan från en annan idrottshall i kommunen, det är ju kul, hoppas det fortsätter och inte slutar här, säger Kaan Sarikurt, graffitikonstnär från Storvreten.

Kulturjägare

Konstnärerna träffades när de var med i satsningen
Kulturjägarna som ägde rum första gången under
hösten 2014 och sedan våren 2015.

Kulturjägarna är ett forum och nätverk för unga
konstintresserade i Botkyrka. I december startar den tredje omgången av utbildningen.

Konstnärer:

Ruhani Islam, Norsborg, teckning, illustration.

Stefan Viklund, Tumba, graffiti.

Kaan Sarikurt, Storvreten, graffiti.

Kim Åström, Tumba, graffiti.

Roxie ”Arox” Cham, Alby, teckning, illustration.

Hasanah Umar, Fittja, hennakonst.

Visa merVisa mindre