Unga Klara gör klassrummet till scen

Unga Klara, Sveriges nationalscen för barn och unga, valde elever på Upplands-Brogymnasiet som bollplank i arbetet med pjäsen Torget. Temat är demokrati och målgruppen förstagångsväljare. I dag var det urpremiär i ett klassrum på skolan.

  • Publicerad 18:04, 9 feb 2018

”Välkomna till Torget”, lyder öppningsrepliken i pjäsen, skriven av den kända poeten Athena Farrokhzad och regisserad av Maria Salah.

Scenen är klassrum 707 på Upplands-Brogymnasiet, där naturprogrammet vanligtvis har sina lektioner. Men i stället för lärare rör sig nu skådespelartrion Lisette T. Pagler, Françoise Fournier och Victor Ström mellan skolbänkarna.

”Pressen är lika fri som våra ryggar!”, ropar en av dem ut.

Sceneriet består av en whiteboardtavla, skåp fyllda med skolböcker och tavlor med tecken ur det periodiska systemet. Belysningen ger ett kallt kontorsaktigt sken.

– Det är väldigt naket. Förutsättningarna gör att skådespelarna blir extra utsatta. Det enda de har att hålla sig till är texten och varandra. När det svänger blir det riktigt bra, säger Gustav Deinoff, konstnärlig ledare på Unga Klara.

Urpremiär på Upplands-Brogymnasiet

Mitt i Upplands-Bro har bjudits in till en av de sista repetitionerna inför fredagens urpremiär på skolan. En klass treor har fungerat som bollplank i det förberedande arbetet med pjäsen. Temat är demokrati och Torget symboliserar en plats där medborgare samlas för att ta gemensamma beslut.

– Det är en utmaning att möta elever som inte valt att se den här produktionen själva. Man måste visa respekt för ungdomarna. Vi vill inte pracka på dem någonting. Med skådespelarna direkt utplacerade i rummet hoppas vi att det verkligen uppstår ett möte. Och när det händer blir det ofta magiskt, säger Gustav Deinoff.

Vänder sig till förstagångsväljare

Målgruppen är förstagångsväljare och efter att en imaginär ridå gått ner blir skådespelarna samtalspartners med publiken. Gustav Deinoff imponeras av elevernas tanker och idéer.

– Jag är väldigt glad för de givande samtalen. Det är ett kvitto på att föreställning gör det den ska, att öppna upp för bra dialog.

Ämnen som tas upp är den enskilda människans faktiska inflytande på samhället. Och samhällets syn på den enskilda människan beroende på hennes bakgrund och var hon bor någonstans. Frågan ställs om fler poliser ökar tryggheten i samhället, eller om samhället blir otryggare i en polisstat.

Ska skicka ett brev till statsministern

Utifrån samtalen kommer ett brev sammanställas, som skådespelarna skriver under och skickar till statsministern efter valet i höst.

tog upp problemen som finns kring att rösta inför valet

Två unga kvinnor som då får göra sin röst hörd för första gången är Jessica Heimlén och Nora Förgren. De studerar samhällsvetenskap och har just tagit del av teaterstycket.

– Pjäsen tog upp problemen som finns kring att rösta inför valet, att som ung inte tycka att man tas på allvar och att vissa känner sig marginaliserade, säger Nora Frögren.

Att fånga en publik i den här åldern lär inte vara det lättaste, men den här klassen behöll till synes intresset genom hela föreställningen – utan att fippla med mobiltelefoner.

– En av frågorna som ställdes var om otrygghet. Det pratas mycket om det i kommunen. Sedan vet inte jag om fler poliser skulle hjälpa, säger Jessica Heimlén.

Efter besöket i Upplands-Bro kommer teaterensemblen att fortsätta spela på andra skolor runt om i Stockholm.

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

✔ Facket: ”Agerar det kraftfullaste vi kan” ✔ Anmälan till Arbetsmiljöverket Tystnadskultur, hög personalomsättning och en kyrkoherde som kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Sådan är situationen inom Kungsängens församling enligt anställda som nu slår larm.fredag 4/12 14:06

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49