Unga Klara flyttar till Bagarmossen

Unga Klara lämnar hemmascenen på Stadsteatern och flyttar in i Bagarmossens Folkets hus. Där väntar både nyskrivet, gamla succépjäser och olika scenprogram. – Det ska bli jätteroligt, säger Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare på Unga Klara.

  • Publicerad 09:00, 15 nov 2018

I december flyttar Unga Klara in i Bagarmossens nyrustade Folkets hus. Där ska de husera i ett och ett halvt år.

– Bagarmossens Folkets Hus inriktning och verksamhet passar oss perfekt. De har en tydlig ambition att vara ett öppet Folkets hus, och det vill vi bidra till genom att arrangera allt från samtalskvällar till scenprogram lokalt i Bagarmossen. Vi vill jättegärna att folk hör av sig till oss med idéer också! Sedan i januari 2018 så har vi ett nytt uppdrag som nationell scen för barn och unga, vilket innebär att vi har ett ansvar att möta vår publik över hela landet – detta är ett av alla steg vi tar i den riktningen, säger Miranda Rudklint, pressansvarig på Unga Klara.

Vad ska ni spela där?

– Det här inte helt och hållet bestämt. Just nu planerar vi för fullt inför våren, men det vi vet är att vi kommer att göra någon form av ny produktion i Bagarmossen – och spela den nya pjäsen ”För att jag säger det” som har urpremiär.

Pjäsen är regisserad av Farnaz Arbabi och handlar om diskriminering och fördomar mot barn. Den vänder sig till barn mellan 3 och 5 år.

– Den fokuserar på maktrelationen mellan vuxna och barn. Vi utgår från en teori som pratar om att barn också är förtryckta i samhället och inte blir sedda. Vi är nio skådespelare i ett ganska maffigt scenrum där vi bjuder in publiken. Det blir ganska mycket fysiskt,  slapstick, mim och olika typer av berättande som inte bygger på text, säger Farnaz Arbabi.

Ännu finns inget manus, utan pjäsens innehåll jobbas fram.

– Vi pratar mycket om vad det är att vara barn i samhället idag. Om barns motstånd i vardagen som trots och annat.  Och om våra egna erfarenheter. Och om hur det skulle kunna se ut. Det blir många filosofiska och existentiella frågor, säger Farnaz Arbabi.

Vad har du för visioner när du kommer till Bagarmossen?

– Det ska bli jättekul. Vi tänker oss att det ska bli ett kulturhus med fokus på scenkonst, för vi har förutom teater olika  salonger där vi bjuder in tänkare författare och olika experter.

– Och vi är jätteintresserade av att jobba lokalt och bjuda in till samtal med de boende och kulturutövare i bagarmossen.

Lena Wolmner, verksamhetschef på Bagarmossens Folkets Hus, är entusiastisk över samarbetet.

– Vår ambition är att Bagarmossens Folkets ska vara en mötesplats där kultur skapas och görs mer tillgänglig för alla. Det är därför extra roligt för oss att få gästas av just Unga Klara som så tydligt delar vår värdegrund. Att få en nationell scen för barn och unga hit till ett Folkets Hus i förorten är ett steg i rätt riktning, säger hon i ett pressmeddelande.