Den enskilt vanligaste formen av narkotika som unga använder är cannabis. Knappt en tredjedel har prövat någon annan narkotika. Foto: Andreas Enbuske

Unga killar i rika stadsdelar knarkar mest – men misstänks mer sällan

Trots att killar i Skärholmen använder minst droger i staden är de oftare misstänkta för narkotikabrott. I rikare stadsdelar är det däremot fler som använder droger, men färre som åker fast. Det visar en ny undersökning av Brå.

  • Publicerad 12:16, 7 mar 2018

Bara 5,3 procent av killarna i Skärholmen uppger själva att de använt narkotika den senaste månaden. Det är den lägsta andelen i staden.

I Danderyd däremot, uppger 20 procent av killarna att de använt narkotika den senaste månaden, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Trots det misstänks fler killar för narkotikabruk i Skärholmen: 4,2 procent. I Danderyd misstänks så få att Brå inte kan skriva ut statistiken av sekretesskäl.

I Stockholm stad i stort misstänktes 3,5 procent av pojkarna för eget bruk, jämfört med 0,6 procent av flickorna. Fler unga killar uppger att de knarkar på Norrmalm, Kungsholmen och i Bromma än i Rinkeby-Kista och Skärholmen.

På Kungsholmen uppger 16,7 procent av killarna att de använt narkotika. Även där är antalet misstänkta så lågt att Brå inte kan skriva ut det av sekretesskäl.

På Norrmalm uppger 15,7 att de använt narkotika. 3,2 var misstänkta för eget bruk, enligt rapporten.

I Bromma uppgav 14,6 procent att de använd narkotika. 1,9 procent var misstänkta för eget bruk.

I Rinkeby-Kista uppgav 8,5 procent att de använt narkotika. 3,3 misstänktes för eget bruk.

Malin Lehammar är kommunpolis i Skärholmen. Hon tror att siffrorna speglar polisens prioriteringar.

– Narkotikabrott är ett upptäcktsbrott. Lägger vi resurser på det rapporterar vi också fler brott. Det är precis som trafikbrotten, jobbar vi inte med trafik minskar antalet rapporterade brott.

Stor knarkinsats mot unga på Östermalm

Insatser mot knarkhandeln

Det senaste året har Skärholmspolisen lagt fokus på att jobba mot den öppna knarkhandeln i stadsdelen. Just nu pågår en särskild insats i Vårberg under fyra veckor, med fler synliga och civila poliser. Syftet är bland annat att rapportera fler narkotikabrott.

Polisen inleder särskild insats i Vårberg

– Vi har en problembild med en öppen drogscen i Vårberg. Vi har därför lagt extra resurser på just narkotikabrotten. Det är ett av våra medborgarlöften, eftersom medborgarna upplever det som ett stort trygghetsproblem, säger Malin Lehammer.

Bostad spelar roll

Enligt rapporten löper ungdomar som bor i hyresrätt 80 procent högre risk att misstänkas för eget bruk av narkotika än ungdomar i bostadsrätt eller småhus. De med föräldrar som saknar eftergymnasial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas än de vars föräldrar har högre utbildning.

Trots att rapporten visar att en större andel ungdomar brukar narkotika i rikare stadsdelar.

– En stor del av de provtagningar som görs på ungdomar visar på negativa provresultat. Frågan är ifall de ungdomar som polisen fokuserar på, faktiskt speglar var bruket är störst, säger Jon Lundgren, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Här säljs knark öppet – framför polisen

Så många misstänks för narkotikabruk

Så stor andel av killarna misstänktes för narkotikabruk i varje stadsdel. I parentes: så stor andel av killarna uppger att de använt narkotika den senaste månaden.

Bromma: 1,9 % (14,6 %)

Enskede-Årsta-Vantör: 5,4 % (10,8 %)

Danderyd: *** (20 %)

Farsta: 3,6 % (11,3 %)

Hägersten-Liljeholmen: 5,1 % (11,6 %)

Hässelby-Vällingby: 2,8 % (10,3 %)

Kungsholmen: *** (16,7 %)

Norrmalm: 3,2 % (15,7 %)

Rinkeby-Kista: 3,3 % (8,5 %)

Skarpnäck: 4,1 % (10,5 %)

Skärholmen: 4,2 % (5,3 %)

Spånga-Tensta: 4,3 % (9,0 %)

Södermalm: 3,2 % (14,4 %)

Täby: 2,1 % (12 %)

Älvsjö: 3,9 % (11,5 %)

Östermalm: 2,1 % (10,0 %)

Genomsnitt Stockholm stad: 3,4 % (11,4 %)

*** För få för att kunna redovisas av sekretesskäl

Källa: Brottsförebyggande rådet

Visa merVisa mindre

Rapporten

Brottsförebyggande rådets kortanalys Narkotikaanvändning och misstankar om eget bruk bland ungdomar i Stockholm bygger på uppgifter om ungdomar i Stockholm födda 1997–1998, som fått ett beslut på misstanke om eget bruk av narkotika 2015. Materialet har kompletterats med uppgifter från flera olika register hos SCB, liksom med data från Stockholmsenkäten, en enkätundersökning som riktar sig till elever i årskurs nio samt gymnasiets år 2.

Källa: Brå

Visa merVisa mindre