Nytt projekt. Solomon Faye Rådén från Bredäng är en av dem som deltar i nya filmprojektet FörtårU. Foto: Sacharias Källdén

Unga i Skärholmen filmar vanliga människor på gatan

Att låta vanliga människor komma till tals i frågor som är viktiga eller aktuella. Det är tanken med nystartade projektet FörstårU där ungdomar intervjuar och filmar människor de möter.

  • Publicerad 11:36, 15 apr 2021

Att jag gjort någons dag räcker för mig.

– Vi vill ge människor en röst och visa hur samhället ser på olika frågor, säger Solomon Faye Rådén, ordförande i ungdomsrådet i Skärholmen.

Ungdomsrådet i Skärholmen, UNGSK, är vana att ordna aktiviteter för unga i området. De har arrangerat allt från fotbollsturnering och talangjakter till en stor manifestation mot våldet.

Förra året var flera aktiviteter planerade i Kulturhuset i Skärholmen bland annat poesikvällen Röda linjens bästa poet med flera uppträdanden och artister. Men allt fick ställas in på grund av pandemin.

– Vi såg att ungdomarna tappade hopp och motivation. Skolan och allt blir digitalt för dem, det är inte så himla lockande, säger Hani Parsi, projektledare för ungdomsrådet på Skärholmens stadsdelsförvaltning och fortsätter:

– Samtidigt hade Kulturhuset fått en ny fin studio med möjlighet att jobba med både ljud och bild och hade anställda pedagoger som kunde hjälpa till. Så då kom vi på att vi kunde gå ut på gator och torg och prata med folk, säger Hani Parsi, projektledare för ungdomsrådet på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Klippdags. Solomon Faye Rådén ska klippa det senaste inslaget på Kulturhuset i Skärholmen. Foto: Sacharias Källdén

Seriöst blandas med humor

UNGSK började spåna fram ämnen som de ville prata med folk om. Några av dem de valt är machokultur, droger, spelmissbruk och allmänbildning.

Tanken är att visa den bredd av åsikter som finns och att göra ett program som ska vara både upplysande och roligt att titta på.

– Avsnittet om machokultur blev intressant för alla tycker så olika. Vissa tycker det är bra medan andra tycker det är något som samhället har skapat, säger Solomon Faye Rådén.

Mest förvånad är han över människors syn på droger.

– De flesta var för legalisering av lättare droger som marijuana, jag trodde inte att det var en så stor andel som var för det, säger han.

Esra Malik, är också medlem i UNGSK och med i projektet.

–Vi blandar seriöst och roligt. I avsnittet om allmänbildning fick folk bland annat titta på en bild på en rappare och svara vem det var och svara på mattetal på tid. Det ledde till stress och blev väldigt kul både för oss och för dem som blev intervjuade, säger hon.

Var är roligast med FörstårU?

– Att faktiskt kunna göra det. Att gå ut och filma, får höra så många olika saker från olika människor. Man kanske förstår varandra och tycker samma sak eller så lär man sig någonting. Någon sa häromdagen ”Ni gjorde min dag” efter att vi intervjuat - att jag gjort någons dag räcker för mig, säger Esra Malik.

Ungdomarna intervjuar mest andra unga men även medelålders och pensionärer och har hittills spelat in i bland annat Skärholmen, Liljeholmen och på Medborgarplatsen.

Intervjuerna filmas av ungdomarna själva och klipps sedan, under handledning av Kulturhusets pedagoger, i Kulturhusetlabbet. Därefter läggs filmerna, som är 3–5 minuter långa ut på UNGSKs instagramkonto.

Brännande frågor. Solomon Faye Rådén tyckte det var spännande att höra människors åsikter om machokultur och droger. Foto: Sacharias Källdén

Det här är FörstårU

FörstårU är ett samarbete mellan UNGSK och Kulturhuset i Skärholmen.

I projektet intervjuar, filmar och klipper ungdomarna korta filmer där de intervjuar människor om aktuella eller på andra sätt intressant ämnen.

Filmerna är mellan 3 och 5 minuter långa och sänds en gång i veckan på UNGSKs instagramkonto under hela våren.

Den som har egna idéer om ämnen som den vill ha belyst är välkommen att kontakta UNGSK på deras instagramkonto.

Visa merVisa mindre