Unga. Från vänster: Fudia Kargbo, Sara Thyrén, Anna Eneland, Ida Magnusson, Liam Persson, Elin Strömstedt och Ludvig Jansson. Foto: Lisa Halldén

Unga: Häng inte ut oss

I grannsamverkangrupperna på Facebook kan tongångar bli riktigt hätska och ibland hamnar ungdomarna i skottgluggen. Mälarö Tidning träffar några 14- och 15-åringar för att höra vad de tycker om vuxnas ton på internet.

  • Publicerad 09:22, 13 okt 2017

De vuxna drar alla över en kam.

Grannsamverkan på Ekerö, Färingsö och på Munsö och Adelsö. De tre Facebookgrupperna har totalt nästan 9 000 medlemmar, och drar till sig en mängd kommentarer varje dag.

Ansvaret för en hel del av det bus som det pratas om i grupperna läggs på ungdomar. Orättvist, tycker de ungdomar som Mälarö Tidning har pratat med.

– Det är som om allt är vårt fel, säger Ludvig Jansson.

– Och de vuxna drar alla över en kam, säger Liam Persson.

Sara Thyrén tycker att vuxna ska vara lite försiktiga när de skriver om ungdomar eftersom det kan få stora konsekvenser.

– Det känns som om de hänger ut oss. Det är inte schysst, säger hon.

Alla vet vilka det handlar om när någonting lyfts i grupperna, menar ungdomarna.

– Alla känner alla och ryktena sprids snabbt, säger Fudia Kargbo.

Ryktena är också svåra att skaka av sig, även om de inte är sanna, menar ungdomarna. Anna Eneland tycker att de vuxna som skriver i grupperna ofta överdriver och önskar att de ville fråga ungdomarna själva först, i stället för att ta lösryckta händelser ur sitt sammanhang.

Elin Strömstedt, håller med.

– De vet ingenting men håller tag i det första fakta de får, säger hon.

Att tonen också kan vara onödigt hård håller alla ungdomarna med om.

– Ibland är det jättegrovt. De vuxna blir otrevliga mot oss, fast det är de som ska visa hur vi ska bete oss på internet, säger Anna Eneland.

– Man ska ju aldrig hänga ut någon men det är ju ibland jättekorkade saker som de vuxna skriver. De ska vara våra förebilder men efter hur de kan bete sig så verkar de inte vara det, säger Ida Magnusson.

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22

Ekeröborna: Så påverkas Mälaröarna av förbifarten

Nyheter ✓"En av anledningarna till att vi flyttade hit" ✓"Kommer avlasta trafiken" Hur påverkas Mälaröarna när förbifarten är klar? Mitt i har ställt frågan till flera Ekeröbor.torsdag 26/11 16:11

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09