Unga. Från vänster: Fudia Kargbo, Sara Thyrén, Anna Eneland, Ida Magnusson, Liam Persson, Elin Strömstedt och Ludvig Jansson. Foto: Lisa Halldén

Unga: Häng inte ut oss

I grannsamverkangrupperna på Facebook kan tongångar bli riktigt hätska och ibland hamnar ungdomarna i skottgluggen. Mälarö Tidning träffar några 14- och 15-åringar för att höra vad de tycker om vuxnas ton på internet.

  • Publicerad 09:22, 13 okt 2017

De vuxna drar alla över en kam.

Grannsamverkan på Ekerö, Färingsö och på Munsö och Adelsö. De tre Facebookgrupperna har totalt nästan 9 000 medlemmar, och drar till sig en mängd kommentarer varje dag.

Ansvaret för en hel del av det bus som det pratas om i grupperna läggs på ungdomar. Orättvist, tycker de ungdomar som Mälarö Tidning har pratat med.

– Det är som om allt är vårt fel, säger Ludvig Jansson.

– Och de vuxna drar alla över en kam, säger Liam Persson.

Sara Thyrén tycker att vuxna ska vara lite försiktiga när de skriver om ungdomar eftersom det kan få stora konsekvenser.

– Det känns som om de hänger ut oss. Det är inte schysst, säger hon.

Alla vet vilka det handlar om när någonting lyfts i grupperna, menar ungdomarna.

– Alla känner alla och ryktena sprids snabbt, säger Fudia Kargbo.

Ryktena är också svåra att skaka av sig, även om de inte är sanna, menar ungdomarna. Anna Eneland tycker att de vuxna som skriver i grupperna ofta överdriver och önskar att de ville fråga ungdomarna själva först, i stället för att ta lösryckta händelser ur sitt sammanhang.

Elin Strömstedt, håller med.

– De vet ingenting men håller tag i det första fakta de får, säger hon.

Att tonen också kan vara onödigt hård håller alla ungdomarna med om.

– Ibland är det jättegrovt. De vuxna blir otrevliga mot oss, fast det är de som ska visa hur vi ska bete oss på internet, säger Anna Eneland.

– Man ska ju aldrig hänga ut någon men det är ju ibland jättekorkade saker som de vuxna skriver. De ska vara våra förebilder men efter hur de kan bete sig så verkar de inte vara det, säger Ida Magnusson.

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00

Insats mot försäljning av olagliga smällare inför nyår

Nyheter "En tydlig risk att smällandet tar fart" Polisen ska kontrollera försäljningen av fyrverkerier och olagliga så kallade bangers. De kommer åka ut till försäljningsställen.tisdag 22/12 8:48