Unga gav begagnade hojar nytt liv

20 unga möttes bland cykelslangar, verktyg och kedjetvätt när Studio Ung på Midsommargården nyligen förvandlades till en cykelverkstad.

  • Publicerad 11:51, 1 jul 2018

Under tre dagar den gångna veckan fixade man till begagnade cyklar som skänkts av några privatpersoner och ett cykelåtervinningsföretag. Det sistnämnda stod även för handledningen på workshopen.

Deltagarna fick bland annat lära sig att byta däck och spänna bromsar.

– 20 unga möttes bland cykelslangar, verktyg och kedjetvätt och utbytte kunskaper. Någon kunde något, någon annan något annat. Deltagarna kom från hela Storstockholm, såväl som från Telefonplan. På plats pratades, dari, kinesiska, arabiska, persiska, spanska och svenska, säger Anna El Yafi, som leder verksamheten på Studio Ung.

Hon berättar om intressanta möten, och hur deltagarna utbytte tankar och erfarenheter. Ett flertal av de unga är nyetablerade i Sverige och saknar cykel, en del har aldrig cyklat. De hojar som fixades till delades därför ut till deltagare, som nu kan göra utflykter på hojen i sommar.

Studio Ungs verksamhet syftar till att skapa en meningsfull fritid för unga mellan 16 och 25 år. Det ska ske genom konst, dans foto, musik och olika workshoppar, som exempelvis cykelverkstaden. Aktiviteterna är gratis.