– Hur ska ni minska företagens miljöfarliga utsläpp? Hur vill du motverka diskriminering och förbättra minoriteters ställning i Sverige? Vad gör ni för att minska köerna inom transvården?

Centerledaren Annie Lööf fick svara på frågor inom en stor bredd av ämnen när hon på onsdagkvällen mötte ett femtiotal Järvabor och andra intresserade, som kopplat upp sig på Zoom för valårets första Town Hall Meeting.

För arrangemanget stod Stiftelsen The Global Village i ett nystartat samarbete med Kista Träff och Rinkeby Folkets Hus.

– Eftersom det är valår vill vi ge invånarna i Järvaområdet möjlighet att träffa de olika politiska partierna för att det ska bli lättare att se vad man vill rösta på i september, säger Johanna Ringqvist från The Global Village.

Jobb och gängkriminalitet

Bland dem som ställde frågor fanns ungdomar från Demokratiambassadörerna, ett samarbete mellan The Global Village och Framtidens hus i Husby och Rinkeby (se faktaruta).

– Vad gör ni när det gäller gängkriminaliteten i de drabbade områdena? Vi ser inga förändringar och folk börjar tappa hoppet, sa en tjej från den gruppen.

Annie Lööf berättade att hon både vill se mer förebyggande åtgärder för att minska rekryteringen, men också skärpta straff och bättre vittnesskydd.

– Och en sak jag fick med mig när jag var på Rinkebyskolan nyligen var vikten av att kommunen fixar sommarjobb åt unga, sa partiledaren.