Egenföretagare. Jude Hwaijeh, 20, är vd, Shukrullah Afzali, 18, står för ekonomin och Tataloo Sadat, 19, står för försäljningen. Foto: Privat

Unga företagare skapar mode av skräp

De tröttnade på att ­deras gamla juicepaket inte gick att återvinna. De tre eleverna vid ­Järfälla gymnasium beslöt att göra väskor av skräpet i stället.

  • Publicerad 17:11, 26 mar 2021

– Vi kommer alla från andra länder och det här med återvinning är något vi är vana vid, eftersom vi kommer från ekonomiska svårigheter, säger Jude Hwaijeh, 20, vd på UF-företaget Earth Bags.

Han berättar att när han och hans två kompisar, tillika medgrundare till företaget, kom till Sverige fick de upp ögonen för drycken Capri-Sun.

– Det var en dricka som vi gillade. Problemet är att förpackningarna är svåra att återvinna.

Två guld och ett silver

Däremot är de tillverkade av slitstarkt aluminium och plast. Eftersom två i företaget kunde sy fanns det inga problem med att börja designa och tillverka väskor och kassar av alla förpackningar som slängdes. För att få tag på ytterligare material till väskorna har företaget placerat ut återvinningskorgar på skolor och fritidsgårdar. De har även samarbeten med moskéer och kyrkor.

Idén tog dem till den regionala UF-finalen i Stockholm där de kammade hem två guld och ett silver. Framgångarna gav även en plats
i SM-finalen i maj.

– Det känns som om en dröm har gått i uppfyllelse. Vi har satsat hundra procent och lagt mycket åt sidan för att nå vårt mål, säger Jude Hwaijeh.

Var det självklart att satsa så hårt?

– Ja, vårt koncept bygger på att rädda miljön. Det är snarare så att alla måste kämpa ännu hårdare för att miljön ska bli bättre.