"Det är första gången vi ordnar Bredängsdagen", säger Robin Aygun. Foto: Märta Lefvert

Unga fixar ny festival i Bredäng

Den 1 september är det festival i Bredäng. Ungdomarna i Ung Arena bjuder in till Bredängdagen. – Vi vill att människor här ska lära känna varandra, säger grundaren Robin Aygun.

  • Publicerad 15:48, 23 aug 2018

Mitt i träffar Robin Aygun i Trissanparken. Denna mulna vardagseftermiddag är det folktomt. Den 1 september lär det se annorlunda ut. Då blir det loppis, grillning, fika, pyssel, hoppborgar, basket, fotboll, stand up-comedy och annat här.

Bredängdagen pågår klockan 12–18 och Robin Aygun hoppas på stor uppslutning.

– Det är mycket diskussion om otrygghet nu. Vi tror att människor blir tryggare om de känner varandra, säger han med eftertryck.

För tre och ett halvt år sedan bildade Robin Aygun den ideella föreningen Ung Arena, som arbetar för att stärka ungas självkänsla och skapa gemenskap både mellan unga och över generationsgränserna. Cirka 25 tonåringar i Bredäng och Sätra är medlemmar.Robin Aygun understryker att initiativet till Bredängsdagen kommer från dem.

– Vi har länge pratat om att skapa en årlig tradition för alla åldrar här i Bredäng. Vi hoppas att festivalen blir det, säger han.

Klockan 12–16 blir det fokus på barn och familjer. Klockan 16–18 blir det bland annat stand up med Ahmed Beran och vänner. Amir Halim från Instagramsuccén ”Språk för alla” dyker också upp.

– Det känns också viktigt att berätta att bidragen från bostadsbolagen har gjort festivalen möjlig, säger Robin Aygun, och nämner Stena Fastigheter, Primula, Wonna I de Jong, SKB och Fast Partner.

Robin Aygun växter upp i Bredäng och bor kvar. Han brinner för sin hemtrakt och arbetar för att stärka ungas självkänsla och skapa kontakter mellan generationer i området.