Unga firade persiskt nyår i Åkersberga

Ungdomar firade nouruz på Österåker gymnasium och med fest på Solskiftesskolan.

  • Publicerad 10:34, 22 mar 2017

I måndags firades det persisk nyårsdag – nouruz – i Åkersberga. På Österåker gymnasium bjöd skolan på söta bakverk med en särskild nyårsdukning och på kvällen var ensamkommande flyktingungdomar och nyanlända inbjudna till nyårsfest med dans, musik och mat på Solskiftesskolan i Sjökarby.

– Det är spännande. Jag har varit här i två år och de har inte firat det på det här sättet tidigare, säger Ehsan Moghadasi, som går i andra ring på samhällsvetenskapsprogrammet på Österåkers gymnasium.

– Man känner igen. Jag minns de där små kakorna från barndomen.

Urgammal högtid

Nouruz firas på vårdagjämningen, främst i flera muslimska länder, bland annat i Iran, Afghanistan, Tadzjikistan och Pakistan men högtiden är betydligt äldre än islam – mer än  3000 år gammal. Själva firandet pågår i 18 dagar, med start dagen före vårdagjämningen.

– Vi gjorde samma sak med fettisdagen då vi bjöd på semlor . Vi vill att våra elever ska lära sig om olika kulturer, säger Christian Munthe, ”husfar” på Österåkers gymnasium.

På Solskiftesskolan arrangerades måndagens fest av eldsjälar i Intressegruppen för ensamkommande och nyanlända.

”Att fira Nouruz med nyblivna vänner i Sverige och vuxna förebilder som står för trygghet och fostran i det nya landet är viktigt för deras välmående” skriver intressegruppen.