Unga och vuxna hjälps åt att bygga flottarna, som ska sjösättas i dag. Foto: Märta Lefvert

Unga bygger utehäng åt Liljeholmsborna

Den här veckan har sommarlovslediga ungdomar snickrat flottar i Gröndal. Nästa projekt blir att bygga ett utehäng. Dessutom erbjuds de gratis gymmande vid Trekanten.

  • Publicerad 08:29, 16 jun 2017

I sommar spikas och hamras det för fullt på gräsmattan en bit ifrån Gröndals båtklubb. Sommarlovslediga ungdomar, mellan 11 och 18 år, har samlats här för att bygga tillsammans. Den här veckan snickrar de tre flottar, med fina bänkar att sitta på.

– Först ritade de skisser, sedan har de sågat och spikat ihop flottarna, berättar fältassistenten Joana Peixoto Noya Öberg.

Det är Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning som ordnar de kostnadsfria sommaraktiviteterna i grönområdet. Flottarna, som sjösätts under fredagen, är först ut. Den 26–30 juni startar nästa projekt: Då ska de unga bygga ett utehäng, bland annat med med soffor och blomlådor.

– Det blir en mötesplats som får stå kvar hela sommaren. Allmänheten kan använda den – hänga i sofforna eller plantera blommor i lådorna, säger Joana Peixoto Noya Öberg.

Det hamras och spikas för fullt.

Bygget görs i samarbete med Newly Arrived Architects och Färgfabriken. I skrivande stund finns platser kvar, så det går bra att anmäla sig hos stadsdelsförvaltningen.

Till sommarens utegymmande krävs dock ingen förhandsanmälan. Det är bara att dyka upp vid gymmet Fruktparken vid Trekanten. Där finns professionella tränare från True Workout på plats den 26 juni–27 juli, på måndagar (klockan 12) samt tisdagar och torsdagar (klockan 18).

– Alla mellan 13 och 18 år som dyker upp får vara med, det skulle vara för pressande att behöva anmäla sig. Vi vill nå så många som möjligt, även dem som inte tränar annars, säger Joana Peixoto Noya Öberg.

Det blir också många aktiviteter vid Gröndals ungdomscafé i sommar (den 26 juni–21 juli), exempelvis Fifaturneringar, pyssel, basket, skateboard och fotboll. Hela programmet finns på caféets Facebooksida. Där står också om de kostnadsfria utflykter som görs i sommar, bland annat till Kolmården, Siggesta Gård och Skansen.