Gänget som fångat sommaren i Österåker i 360-graders vinkel. Foto: Läsarbild Privat

Unga bjuder äldre på en virtuell verklighet

På fredag kommer pensionärerna på Solgården få uppleva den svenska sommaren – utan att behöva ta ett steg. Ungdomar har nämligen spelat in VR-filmer för de som inte kan uppleva naturen på egen hand. – För flera kommer det säkert att bli en chock, säger Alexander Gustafsson Silfverhammar, 17.

  • Publicerad 12:10, 5 jul 2018

Fira midsommar vid Ekbacken eller gör en konstpromenad längs Åkers kanal. Eller varför inte uppleva miljöer från andra världskriget vid Siaröfortet i skärgården. Det ska pensionärerna på Solgården i Åkersberga få göra – utan att ta ett steg.

Upplevelsen är nämligen helt digital.

– Det är detaljerna som varit det svåraste, att synka ihop alla bilder med alla ljud, säger Alexander Gustafsson Silfverhammar, 17, från Österåkers gymnasium.

Kan bli en chock för åldringarna

Han är en av nio ungdomar som haft ett annorlunda sommarjobb i år. De har spelat in VR-filmer i 360-graders vinkel som pensionärerna behöver särskilda glasögon för att kunna se. Med glasögonen på kan de uppleva ett midsommarfirande i alla olika riktningar.

– Några av de äldre känner säkert till att den här möjligheten finns, men för flera kommer det säkert att bli en chock, säger Alexander Gustafsson Silfverhammar.

Alexander Gustafsson Silfverhammar, 17, skulle gärna vilja jobba med någonting av film i framtiden.

Pigga på nya idéer

Sommarjobbet har pågått under tre veckor och ungdomar från Österåkers gymnasium och Täby Enskilda har varit med. Andra har precis gått ut grundskolan.

– Österåkers kommun är väldigt pigga på att prova nya projekt. Vi har haft ett bra samarbete med dem under flera år, säger Ali Quraishi, filmpedagog och handledare.

Vi har verkligen lagt ner kropp och själ i det här

Alexander Gustafsson Silfverhammar.

Det är Film Stockholm tillsammans med kommunens ”Film i Österåker” som gjort hela projektet möjligt. Hela idén med filmerna är att öka livskvalitén för personer som annars har begränsade möjligheter att ta sig ut i naturen eller uppleva kultur på plats.

– Vi har verkligen lagt ner kropp och själ i det här. Det är ingen lek vi har hållit på med, utan det här ett riktigt jobb. Det är inte som i skolan att någon säger åt en vad man ska göra, vi har planerat och genomfört allting själva, säger Alexander Gustafsson Silfverhammar.

Vad har varit det roligaste med hela projektet?

– Att få vara ute i de här miljöerna och ta del av allas idéer, och se någonting gå från idé till en färdig film.