Detalj från konstverket, som sedan i torsdags officiellt är invigt. Foto: Unga Berättar

Unga berättar på tunnelvägg i Bredäng

Ett nytt konstverk har invigts, i gångtunneln vid Vita liljans väg i Bredäng, ett kollage av 61 deltagare som alla tolkat sitt eget Bredäng. En av dem är Dina, 17, som valde att representera sina känslor för orten med en luftballong.

  • Publicerad 13:33, 21 feb 2020

Känns som en stor familj och man behöver inte skämmas.

Bredängsbo. "Det är fina människor som bor här" säger Dina Rossi om sin hemort Bredäng Foto: Privat

Konstverket, en del av Fokus Skärholmen, har tagits fram av Kulturskolans verksamhet Unga berättar.

De 61 deltagarna, skolelever, pedagoger och fritidsgårdsbesökare, har gjort var sin illustration av vad Bredäng betyder för dem. Sedan har allt satts ihop i ett 32 meter långt verk på var sin sida av gångtunneln vid Vita Liljans väg.

Temat för bilderna, "upp i luften", är tydligt:

– Det ligger precis vid flygplansparken, så vi försöker koppla det till området. Det hänger också ihop med att vi vill lyfta barn och ungas röster, och få dem att ta plats, säger mediepedagogen Cristina Blendea på Unga berättar.

Ett av bidragen, en luftballong, kommer från 17-åriga Dina Rossi:

– Varje sommar ser jag luftballonger på ängen där uppe. Jag ser det bara där jag bor, ingen annanstans.

Har du åkt luftballong?

– Nej, det har jag aldrig gjort! Men varje gång jag ser det i Bredäng blir jag mer sugen på att testa det. Förut när jag stod på perrongen såg jag ängen, parken och luftballongerna ovanför. Nu ser man bara ett stort hus som blockerar hela utsikten.

Vad betyder Bredäng för dig?
– Mycket, det är hela min barndom. Och det är fina människor som bor här. Alla känns som en stor familj och man behöver inte skämmas. Det finns alltid något att göra och alla hjälps åt.