Hörs. Lilian Arian, Marko Gorgis och Solomon Faye Rådén berättar om sina minnen från 127. Foto: Sacharias Källdén

Unga berättar om 127: "Lyssna på våra vackra röster"

Barns fantasier om och ungdomars minnen från 127 spelas just nu in av Stadsteatern i Skärholmen. "När man berättar om ett personligt minne så kan det beröra andra" säger Marko Gorgis, en av deltagarna .

  • Publicerad 16:19, 22 sep 2020

Kulturvärlden styrs av folk som inte är från såna här områden och det märks.

– Det känns kul att göra någonting positivt för 127:s nästa generation. De är viktiga.

Så säger Solomon Faye Rådén. Han är 18 år, uppvuxen i Bredäng och en av runt tio personer som har spelat in personliga berättelser om sitt område för Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmens räkning. Förra helgen hördes deras röster och historier vid återinvigningen av Kulturhuset vid Sergels torg.

Vi möter honom och två av de andra deltagarna i Skärholmen centrum.

– Det känns fint att lämna ett fotavtryck. När man berättar om ett personligt minne så kan det beröra andra, säger Marko Gorgis.

Lilian Arian fyller i:

– Ja, exakt. Man är ändå uppvuxen här, så på ett sätt har vi alla gemensamma barndomsminnen kring de här platserna. Det är också kul att höra historier som man kan relatera till, säger hon.

Breddar bilden av 127

Enligt dem saknas perspektiv från ungdomar som vuxit upp i förorten i kulturen i stort, historier om en vardag som inte bara handlar om kriminalitet och våld.

– Kulturvärlden styrs av folk som inte är från såna här områden och det märks. Det är kul att vara en del av ett kreativt projekt där våra röster når ut. Förhoppningsvis kan det inspirera fler ungdomar att berätta sina historier, säger Solomon Faye Rådén.

Avtryck. Marko Gorgis berättar om minnet av att åka och handla med sin pappa i Skärholmen. Foto: Sacharias Källdén

Minnen. Lilian Arian berättar om hur hon klättrat och lekt på den stora stenen vid Sätradalsparken. Foto: Sacharias Källdén

Minnena fick de välja själva. Marko Gorgis valde att prata om Skärholmens torg.

– Jag tänkte på det jag alltid tänker på med Skärholmen. Handla med pappa. Ända sen jag var liten har vi åkt hit. Vi gick vår runda till de obligatoriska affärerna och slutade alltid vid fruktståndet på torget. Man var lite trött i armarna av att bära kassarna, men vid fruktståndet visste man att det snart var dags att åka hem. Det är en bra känsla, säger han.

"Planen exploderar"

Lilian Arian valde en plats som är speciell för henne, den stora stenen vid Sätradalsparken, en känsla hon tror att hon delar med många andra barn i området:

– Man klättrade alltid upp där och lekte. Fantasin var oändlig, det här är ett skepp! Många har ramlat och kanske bränt sig på någon brännässla. Nu har de renoverat parken men stenen är kvar. Och jag klättrar fortfarande upp där idag, fast jag är äldre.

Värme. Solomon Faye Rådén berättar om en fotbollsmatch i Flygplatsparken. Foto: Sacharias Källdén

Solomon Faye Rådén valde ett soligt sommarminne från Flygplatsparken i Bredäng.

– Vi var typ 20 barn som spelade fotboll. Men det var en kille, han springer runt i sina foppatofflor och passar ingen. Vi springer snabbt och alla ropar åt honom att passa, till slut kommer han till mig, jag ska försvara – och han tunnlar mig. Planen exploderar! Det var inte kul då, men det är ett kul minne idag. Vilket liv det blev. Det skapade värsta värmen.

Hoppas påverka

Alla tre hoppas att berättelserna ska bidra till en mer realistisk bild av 127-området. Att projektet fick ta plats på Kulturhuset inne i city hoppas de gör att fler får upp intresset för förorten.

– De som bor i stan behöver ifrågasätta sin bild av förorten och se att vi också har en vardag. Kulturen finns här, bara tio stationer från din station, säger Marko Gorgis.

Här kan du lyssna på berättelserna

Inför återöppningen av Kulturhuset på Sergels Torg förra helgen frågade Stadsteatern i Skärholmen ungdomar om de vill spela in berättelser om 127 till invigningen.

Idén hänger ihop med ett större projekt där teatern arbetar med barns berättelser om 127.

Just nu är skådespelare från Stadsteatern ute på skolor och träffar barn i årskurs tre som får fantisera om olika platser i området.

Berättelserna spelas in och ska bli ett ljudbibliotek som man kan höra i teaterns foajé i Skärholmen. Förhoppningen är att de första inspelningarna ska finnas att lyssna på till höstlovet.

Visa merVisa mindre