Ung springschas på Nybodagatan

  • Publicerad 09:30, 18 maj 2017

Där fanns det både varmt och kallt vatten i samma kran.

Våren 1961, 15 april, lämnade familjen Persson Framnäsbacken. Mor, far, lillebror och undertecknad. Målet var den närbelägna Nybodagatan, nummer 14. Där bor mor kvar än idag.

Det var ett stort lyft för den unga familjen. En modern lägenhet med allt vad det innebar för den tiden. Där fanns det både varmt och kallt vatten i samma kran. Både i köket och i det fina badrummet.

Det fanns hiss, riktig tvättstuga, en stor och stadig stenmangel. Cykelrum, sopnedkast, källarförråd, matkällare och andra moderniteter. Ett nytt modernt liv stod för dörren.

Hasselquists Livsmedelsbutik låg i samma fastighet. Ett för tiden nytt så kallat snabbköp. Där fanns en separat charkuteridisk och för övrigt ett modernt sortiment. Två eller tre snabbköpskassor för att expediera kunderna i rask takt. Fru Melander var en riktig klippa i kassan, en mycket trevlig och rar kvinna.

En dag innan julen 1965 frågade herr Hasselquist om jag ville hjälpa till att packa bärkassarna åt kunderna. En mindre fast förtjänst utlovades. En del kunder av den äldre och något svagare publiken, erbjöds även hembärning av de tunga och stinna matkassarna.

De flesta var generösa med dricksen, men de kunder som var mer ekonomiskt lagda ansåg att denna bärhjälp skulle ingå i servicen. Dessa kunder lärde man sig självklart att undvika. Detta servicearbete pågick under några år. Särskilt inför storhelgerna och vissa lördagar, då löneutbetalningen var på en fredag. Bra tillfälle för en ung springschas. Allt för att förstärka veckopengen.

Herr Hasselquist lät trycka upp reklamblad för att visa sin butik och delar av sortimentet. Ett nytt grepp! Han var nog lite före sin tid. Så då fick jag springa runt på Nybodagatan och Ankdammsgatan och leverera reklamblad i alla brevlådor. Det fanns nämligen gott om konkurrenter i närområdet.

På Ankdammsgatan i backen låg ICA, längre ner på samma gata låg Metro och vid rondellen låg Rondellens Samköp, som sedan bytte namn till Kvickly. Senare på 70-talet sålde herr Hasselquist butiken till två herrar som sedan ingick i Favör-kedjan.

När man i tonåren blev en mer självständig kund i butiken, så blev ofta skolmaten ratad. Det var nära från Nybodaskolan till butiken. Då inköptes det en fralla och en liten påse jordnötter. Man bet av en mindre del av frallan och gröpte ut lite av frallans innehåll. Det ersattes av jordnötterna och lunchen var räddad. Ibland räckte slantarna till en Igloo med colasmak.

Tur att mor inte visste om detta. Eller visste hon..?