Efter attacken flyttade demonstrationen från Mynttorget till Medborgarplatsen. Foto: Albin Aghamn

Ung nazist-anhängare kastade bengal mot afghaner

En 20-årig man kastade in en bengal mot demonstrerande afghaner på Mynttorget. Nu döms han till fängelse för misshandel.

  • Publicerad 15:03, 30 okt 2018

Den 8 augusti 2017 attackerade en grupp högerextrema från organisationen Nordisk ungdom en folksamling vid Mynttorget i Gamla stan, som demonstrerade mot att afghanska ungdomar skulle utvisas.

Nordisk ungdom är ungdomsorganisation inom vit makt-rörelsen i Sverige.

En då 20-årig man kastade in en brinnande bengal i folksamlingen, som var på runt 200 personer. Det blev en kaosartad stämning och två Afghanska ungdomar brännskadades.

Fångades på film

Mannen som kastade den brinnande facklan fångades på film och Stockholms tingsrätt har nu dömt honom till fängelse i två månader för misshandel.

Han ska även betala skadestånd till de drabbade ungdomarna.

Kränkning

Rätten slår fast att mannen begick gärningen med uppsåt och för att kränka målsägandena på grund av deras ras eller etniska ursprung. Mannen säger själv att han inte är medlem av Nordisk ungdom, men att han kände till att andra i gruppen var det.

Efter attacken flyttade ”sittstrejken”, som demonstrationen kallades, till Medborgarplatsen. Där fortsatte den till 1 september. Demonstranterna flyttade sedan till Norra Bantorget.

I början av oktober 2017 avslutades demonstrationen även där.