Ung muslim kände sig inte hemma i politiken

För några veckor sedan hoppade Solnabon Semanur Taskin av som språkrör för Grön Ungdom. Nu berättar hon varför hon tog beslutet.

  • Publicerad 07:54, 12 maj 2016

Jag var
muslim, då krävdes det att jag skulle vara felfri.

Hon är född och uppvuxen i Huvudsta, gick i skolan i Solna, spelade fotboll i AIK och basket i Solna Vikings.

Med andra ord en ganska vanlig Solnatjej som lämnade grundskolan och gymnasiet med lysande betyg.

– I tonåren hängde jag mycket ute i förorterna. Det var mer fart där, tyckte jag. Men Solna har alltid varit min trygga bas, säger Semanur Taskin när vi träffas mellan två föreläsningar på Karolinska Institutet där hon utbildar sig till läkare.

Bara åtta år gammal blev hon medlem i IOGT-NTO:s juniorförbund. Som 18-
åring gick hon med i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. Semanur Taskin var en flitig debattör och sågs som en påläggskalv inom partiet

– Båda mina föräldrar är engagerade i föreningslivet. Jag växte upp i förenings-
lokaler och lärde mig att det gick att skapa saker tillsammans ur ingenting. För mig är engagemang en självklarhet. Jag är allergisk mot orättvisor.

Men så förändrades allting.

I höstas valdes Semanur Taskin till språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen och ungefär samtidigt tog hon initiativet till manifestationen Refugees Welcome. I september samlades cirka 15 000 människor på Medborgarplatsen för att visa sin solidaritet med flyktingarna.

Det var då saker och ting började hända. I vissa människors ögon var Semanur Taskin inte längre i första hand en ung, engagerad politiker från Solna. Hon var muslim.

– Efter manifestationen hamnade mycket fokus på mig. Det började komma hot och hatmail. Det twittrades om min person och jag misstänkliggjordes på alla möjliga sätt. Inte bara av rasister utan även av etablerade politiker.

– Men framför allt retade man sig på min muslimska bakgrund. Jag visste att jag skulle få skit, men visst var det lite jobbigt. Mest för mina föräldrar som läste allt som skrevs om mig på sociala medier.

Plötsligt förväntades det av Semanur Taskin att hon skulle ta avstånd från en rad extremistiska organisationer.

– Allt som jag inte fördömde antydde man att jag bejakade eller stöttade.

På kort tid hade Semanur Taskin i vissas ögon gått från att ha varit en svensk politiker i Miljöpartiets ungdomsförbund till att bli en muslimsk politiker verksam i Sverige. Ännu värre blev det sedan Mehmet Kaplan tvingats avgå som bostadsminister.

– Jag gick omkring och oroade mig för att något jag sagt någon gång för länge sedan skulle vinklas fel eller missförstås med flit. Andra politiker kan begå misstag och göra en så kallad pudel så är allt förlåtet. Men som muslim räcker det inte. Har du uttryckt dig tveksamt så blir du inte förlåten. Då är det kört.

Semanur Taskin tycker även att hennes eget parti har svikit.

– Jag fick en känsla av att vara inspekterad. Folk letade efter fel. ”Här har vi en godkänd muslim, skicka vidare inom partiet.” Ungefär så kändes det. Både i mitt parti och i andra sammanhang mätte man människor med olika måttstockar. Jag var muslim, då krävdes det att jag skulle vara felfri.

Till sist fick hon helt enkelt nog. Semanur Taskin bestämde sig för att hoppa av som språkrör för Grön Ungdom.

– Det handlade om min integritet. Nästa person att smutskastas kunde bli Semanur. Det ville jag inte ställa upp på. Det var ett långsiktigt beslut, jag vill inte att den här politiska atmosfären ska normaliseras.

De närmaste åren tänker hon satsa allt på sina läkarstudier. Sedan vet hon inte.

– Jag kommer hitta nya kanaler för mitt engagemang och jag tror inte att jag är färdig med politiken. Jag kanske kommer tillbaka. Men då får man skärpa sig i de politiska korridorerna. Antingen tar politiken emot mig för den jag är eller också får man klara sig utan Semanur Taskin.

MER Semanur Taskin

Ålder: 22 år.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Huvudsta. Bor fortfarande kvar hemma.

Gör: Studerar till läkare på Karolinska Institutet i
Solna.

Medlemskap: Miljöpartiet, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, IOGT­-NTO ungdom.

Fritid: Närmar sig 40 pass på gymmet. Skriver dagbok och mycket annat.

Aktuell: Hoppade för några veckor sedan av som språkrör för Grön Ungdom.

Favoritplats i Solna: Bänkarna vid Guldporten längst upp på Johan Enbergs väg i Västra Skogen.

Visa merVisa mindre

Så här skrev Taskin i en debattartikel i Metro

”Jag har efter år av mellanförskap dock insett att jag kan doppa min jädrans svenska pepparkaka i mitt rykande turkiska te – utan några som helst konstigheter. Frågan är när, och om, samhället och dess viskningar kommer att inse detta. Att var och en kan bli accepterad för den en är, med hela sitt bagage.”