Länsstyrelsen. Här togs beslutet att mannen inte får ha djur. Foto: Mostphotos

Ung man var nära att slå ihjäl hundvalp

En Järfällabo har förbjudits att ha djur. Beslutet togs av länsstyrelsen då mannen dömts för djurplågeri efter att ha utsatt en hundvalp för så mycket våld att den hade kunnat dö.

  • Publicerad 07:10, 8 jul 2022

Det var för ett drygt år sedan som mannen utsatte hundvalpen för trubbigt våld mot huvud och buk. Han tog även strypgrepp på den.

Enligt veterinären hade valpen kunnat avlida av våldet. Veterinären bedömde också att den troligtvis upplevde ”något som liknade dödsångest” under misshandeln.

Mannen, som har erkänt våldet, åtalades för brottet. Hans förklaring var att han hade bråkat med sin sambo.

Lidande med uppsåt

Tingsrätten konstaterade att mannen, som är i 20-årsåldern, hade utsatt hundvalpen för lidande med uppsåt och han dömdes fängelse i två månader för djurplågeri.

Mannen överklagade till hovrätten vad gällde påföljden, men inte skuldfrågan. I hovrätten blev påföljden i stället skyddstillsyn för brottet. Länsstyrelsen ska besluta om djurförbud för den som ”genom en dom som har fått laga kraft har befunnits skyldig till djurplågeri”. Det har nu alltså skett.

Förbudet omfattar samtliga djurslag och gäller tills vidare. Järfällabon måste inom sex veckor göra sig av med de eventuella djur han äger eller har hand om, enligt länsstyrelsens föreläggande.