Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Ung kvinna i tårar lurade äldre på pengar

Ingrid Lakstedt, 85, blev lurad att låna pengar till en ung kvinna som drog en snyfthistoria. Pengar som Ingrid sedan inte sett röken av. – Hon utnyttjade min godhet. Nu vill jag varna andra, säger Ingrid Lakstedt.

  • Publicerad 13:55, 20 jul 2016

När Ingrid Lakstedt, 85 år, var ute och gick vid Katrina kyrkogård vid lunchtid i söndags berättar hon hur hon hörde att en ung kvinna satt och grät på en bänk. När hon frågade hur det var fatt sa den unga kvinnan att hon blivit bestulen på sina pengar och nu inte visste hur hon skulle ta sig hem till Arboga. Ingrid ville hjälpa henne.

– Jag gav henne 300 kronor som skulle räcka för en biljett hem. Hon var väldigt upprörd och satt och grät. Och jag ville hjälpa henne när hon var så ledsen.

Kvinnan gav sitt telefonnummer och sa att hon skulle ge tillbaka pengarna. Men när Ingrid ringde telefonnumret fungerade det inte, och ingen kvinna bodde i Arboga med det namn som den unga kvinnan uppgett.

– Hon kanske går på fler stycken och drar den här historien. Därför vill jag varna andra, så de inte också blir lurade, säger Ingrid Lakstedt, som ska polisanmäla händelsen.

Enligt polisen är det inget nytt fenomen att äldre blir lurade.

– Tyvärr är det inget nytt, modus ändrar sig däremot, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Han har inte hört talas om fall liknande det som Ingrid råkade ut för, men andra klassiska sätt att lura äldre är att man utger sig för att vara ett barnbarn som ska skicka en vän för att låna pengar. Ett annat sätt att luras är att man på en bemärkelsedag kommer med blommor eller en tårta hem till den äldre, och väl inne i bostaden passar man på att plocka på sig kontanter och värdesaker.

Hur ska man göra för att skydda sig?

– Aldrig släppa in någon som man inte vet vem det är. Alla seriösa bostadsbolag säger till innan en renovering eller liknande, säger Lars Byström.

Enligt Brottförebyggande rådet (BRÅ) blir det allt vanligare med bedrägerier. Under den senaste tioårsperioden har de anmälda bedrägeribrotten mer än tredubblats, enligt myndigheten.

25 personer anmälde i fjol att de blivit utsatta för bedrägerier på Södermalm enligt brottskoden ”Bedrägeri mot funktionsnedsatt”, vilket är personer som utnyttjas på grund av hög ålder, fysiskt eller psykiskt funktionshinder. Tidigare kallades detta åldringsbrott.