Kvinnan lyckades lura till sig flertalet bilar av icke ont anande försäljare. Foto: Mostphotos

Ung kvinna döms för 34 fall av bedrägeri

Bilar, datorer och mobiltelefoner till värde av över 700 000 kronor. Den 25-åriga kvinnan hann begå 34 fall av bedrägeri, bland annat i Upplands Väsby, innan hon fångades av polisen. Hon menade att hon varit hotad av ett kriminellt nätverk, men den historien köpte inte Attunda tingsrätt.

  • Publicerad 07:30, 17 okt 2018

En 25-årig kvinna från Sollentuna har lurat till sig dyrgripar från hela landet. Det handlar om bilar, mobiltelefoner, datorer och DJ-set till ett värde av drygt 700 000 kronor. Hon har bland annat härjat runt i Täby, Vallentuna, Huddinge och Upplands Väsby.

Hon spelade två roller.

Ljög om att pengarna överförts

Den rollen byggde på att hon hade saker att sälja. När köparna överfört pengar, ofta genom en förskottsbetalning, försvann hon upp i rök.

I de andra fallen iklädde hon sig rollen som köpare. Hon hörde av sig till privatpersoner och företag, ibland gjorde hon även besök hos brottsoffren. På plats tog hon emot bilar, mobiler eller datorer och ljög om att pengarna varit överförda. När säljarna förstod att pengarna aldrig kom var hon långt borta.

I Upplands Väsby lyckades hon lura till sig en tv-apparat för ett värde av 2000 kronor.

Agerade i ”nödvärn”

När hon till slut greps sa hon att hon agerat i nödvärn.

Hennes historia var att tre män hotat henne, alla medlemmar i kriminella nätverk. Hon har inte kunnat precisera närmre vilka typ av hot det rörde sig om, men de ska ha varit aggressiva, haft kriminella förflutna och varit beväpnade.

Men det stämde inte överens med vittnens upplevelser. De upplevde henne som trevlig och avslappnad, vilket Attunda tingsrätt menar är ett underligt beteende för någon som agerat under hot.

Det gör man inte i mina kretsar

Den dömde 25-åringen om att anmäla till polisen

Vid ett tillfälle lurade hon till sig en bil som hon använde för eget bruk. Inte heller det talar för att hon varit i någon utpressningssituation med ett kriminellt nätverk.

Hon anmälde heller aldrig någonting till polisen. Hennes förklaring var att ”det gör man inte mina kretsar”.

Inte haft förtroende för polisen

Hon ska heller inte haft något förtroende för polisen eftersom de inte gjort någonting åt hennes polisanmälningar tidigare. Rätten anser att även om hon inte haft något förtroende polisen, så bör den här typen av hot ändå leda till en polisanmälan.

Tingsrätten skriver att hon haft en pressad livssituation, och att det förmodligen är därför hon begått brotten. Men att det handlar om nödvärn köper inte rätten.

Nu döms 25-åringen till två års fängelse och ett skadestånd om drygt 700 000 kronor.