Polisen har mycket att hålla koll på under lördagen i innerstan. Foto: Mitt i, Mostphotos

Undvik city i helgen – kaos väntar på lördag

Nazistmarsch, kulturfestival, flera stora konserter och ett hinderbanelopp. Allt på samma dag och mitt under brinnande valrörelse innebär trängsel och risk för stök i city. Mycket händer dock i både Solna och Sumpan i helgen, så det finns ingen anledning att lämna sin hemkommun.

  • Publicerad 16:41, 24 aug 2018

På lördag är schemat minst sagt fullspäckat i Stockholms innerstad.

Bland flera planerade evenemang syns konserter med Petter, GES respektive Lars Winnerbäck, en koreansk kulturfestival samt hinderloppet Tough viking.

Men även flertalet demonstrationer och torgmöten har fått tillstånd under dagen. Bland annat nazistiska organisationen NMR som ses som en stor säkerhetsrisk enligt polisen. Dessutom sker det hela under slutspurten inför valet och flertalet torgmöten är planerade i närheten av valstugor och vallokaler för förtidsröstning.

– Det är fullsatt, vilket innebär en särskild utmaning för polisen, stockholmarna och de som besöker oss, säger Ulf Johansson chef i polisregion Stockholm.

Samtidigt säger polisen att de inte vill avråda folk att ta sig in till Stockholm. Däremot är trafikstörningar att räkna med.

När det gäller avstängda gator är de enda planerade avspärrningarna tänkta kring NMR:s demonstration.

– Det kommer finnas risk för avbrott i både kollektiv- och biltrafiken. Vi uppmanar stockholmarna att lämna bilen hemma, säger Carolina Paasikivi.

All anledning att stanna hemma

Vill du slippa trängsel, men ändå inte sitta hemma så har vi flera tips i Solna och Sundbyberg. Till exempel så kommer Antikrundan till Hagaparken på söndag. Så passa på att få ett föremål värderat av programmets experter.

Även årets Hagalundsdag går av stapeln imorgon lördag med sedvanlig underhållning med musik, lotteri och aktiviteter för barnen.

I Sundbyberg firas imorgon Duvbodagen, med skördefest och en hyllning till Duvbo-äpplet. Lennart Svahn på Sveriges Pomologiska Sällskap är på
plats för att ge tips om bland annat beskärning och sortsbestämning.

På söndag kan den som är nyfiken på nya naturreservatet Lötsjön-Golfängarna få en gratis guidad visning av park- och naturvårdare Vilhelm Kroon.

Den som i stället vill vara lite kulturell kan besöka Filmstadens dag på söndag, där det även ordnas utomhusbio med ett antal av Bergmans klassiker på kvällen.

För tredje året i rad anordnas också Food festival i Järvastaden imorgon. Här kan besökare smaka mat från en mängd olika länder – och det är de boende själv som lagar den.

Här är allt som händer på lördag i innerstan

Sex stycken större demonstrationer (1-6), en kulturfestival (7), ett hinderbanelopp (8), tre konserter (9-11) och en familjedag (12).

1. Strike Back och RKU 12.00-23.00 (RKU marscherar 14.00-15.00 från Norra bantorget till Vasaparken)
2. Djurrättsmarsch 12.00-16.00 (Från Vasaparken till Humlegården)
3. Kämpa Sthlm 11.00-18.00 (Polishusparken, Kungsholmen)
4. NMR 10.00-18.00 (Marscherar 13.00 från Kungsholmstorg)
5. Orangeday 16.00-19.00 (Amfiteatern i Rålabshovsparken)
6. No rape 15.00 (Sergels torg)
7. Koreansk kulturfestival 12.00-21.00 (Kungsträdgården)
8. Tough viking 10.00-18.00 (Gärdet)
9. GES 19.00-23.00 (Skansen)
10. Petter 19.00-23.00 (Mosebacke torg)
11. Lars Winnerbäck 19.00-23.00 (Zinkensdamms IP)
12. Hammarby familjedag 14.00-17.00 (Årsta IP)

Fakta

Tre demonstrationståg

Tre av arrangemangen rör sig även över flera delar av Stockholms innerstad. De har på olika sätt fått tillstånd att marschera en förutbestämd rutt.

Djurrättsmarsch

Från Vasaparken till Kungliga biblioteket via Odengatan, Sveavägen, Kungsgatan och Sturegatan.

RKU, Revolutionär kommunistisk ungdom

Från Norra Bantorget till Vasaparken via Torsgatan.

NMR

Från Kungsholmstorg till Kungsholmstorg via Norr Mälarstrand, S:t Eriksgatan och Hantverkargatan.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre