Så här såg det ut när Mitt i var på besök i bergrummet i mars 2015. Foto: Sofia Ekström

Underjordiskt rum gömmer sig under Södersjukhuset

Ungefär tio meter under Södersjukhuset gömmer sig sjukhuslokaler från krigstiden. Här var planen att bygga ett krigssjukhus med plats för 160 patienter. Följ med ner i bergrummet.

  • Publicerad 04:58, 1 aug 2020

SERIE

Mystiska platser

Stockholm kryllar av mystiska platser. Mitt i guidar till utflyktsmål som kittlar fantasin och kan ge både rysningar och kalla kårar. Detta är del 4.

Här är alla delar i serien:

Del 1: Sveriges första kärnreaktor låg i Stockholm

Del 2: Gömt väntrum för kungligheter på Centralstationen

Del 3: Stugorna förfaller i mystiskt övergiven by

Del 4: Underjordiskt rum gömmer sig under Södersjukhuset

Del 5: Kymlinge station är hållplatsen som aldrig öppnade

Del 6: Förfallet lasarett med anor från ett kungamord

Del 7: Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla

Visa merVisa mindre

En anonym ståldörr längs en av korridorerna på Södersjukhuset leder ner till bergsrummet. En av få som har nyckeln ner till underjorden är Ola Nerf. Han är utbildningsledare på sjukhuset och kan det mesta om anläggningen.

– Människor tror att det är ett färdigt sjukhus där nere, men så är det inte, säger han.

En lång korridor leder ner till bergrummet från Södersjukhuset. Foto: Sofia Ekström.

Kan ställas om till sjukhus

Bergrummet på ungefär 4 700 kvadratmeter ligger 10-12 meter under källarvåningen på sjukhuset. Dit går det att ta sig antingen inifrån sjukhuset eller från utsidan.

I dag finns det sjukhussängar, britsar, öppna ytor som används vid övningar och föreläsningssalar i bergrummet. Det underjordiska ytan är självförsörjande på el, vatten, radio- och telekommunikation. De tomma rummen på anläggningen kan ställas om till bland annat operationssalar, akutmottagning och reception.

– Men det går inte bara att flytta ner sjukhusverksamheten dit och börja jobba. Det behövs fler toaletter, laboratorium, röntgenresurser och lite annat. Så det är inte riktigt förberett för att fungera som ett sjukhus eftersom staten plockade tillbaka utrustningen för flera år sedan, säger Ola Nerf.

När Mitt i var på besök i bergrummet i mars 2015 hade staten och Socialstyrelsen ett beredskapsförråd med medicinsk utrustning i bergrummet. Foto: Sofia Ekström.

Lista

Här är andra platser att besöka

Nobels spränggropar i Vinterviken, Aspudden

Här hade Alfred Nobel sin nitroglycerinfabrik från 1865. Spränggroparna skapades för att tillverkningen skulle bli mer säker. De är klassade som fornlämning sedan 1995.

Skanskvarn i Årsta

Den gamla väderkvarnen byggdes 1850 och är i dag en restaurang. Vissa påstår dock att det spökar på platsen.

Långbro psykiatriska sjukhus, Älvsjö

Byggdes i början av 1900-talet. Bland annat utfördes lobotomi. Den tyske nazisten Hermann Göring vårdades under en period för sin psykiska ohälsa och morfinmissbruk.

Cedergrenska tornet, Danderyd

Började byggas 1896, men var inte klart förrän exakt 100 år senare. På en hemlig plats finns ett skrin inmurat som inte får öppnas förrän 21 april 2096.

Ljunglöfska slottet, Blackeberg

1861 köpte grosshandlaren och snusfabrikören Knut Ljunglöf platsen. Han ägde nästan halva västerort en gång i tiden. I dag sägs han och hans träben spöka på slottet.

Eugeniahemmet, Solna

Ett skol- och sjukhem för fattiga, obotligt sjuka barn med funktionsnedsättning runt förra sekelskiftet. Hemmet finansierades med välgörenhet och barnens eget arbete. Det avvecklades 1971.

Sandakällan, Nacka

Kallvattenkällan rinner intill Sandasjön i Nacka. Enligt gammal folktro kan naturliga källor bota sjukdomar.

Café Sten Sture, Gamla stan

Anckarström sköt Gustav III under en maskerad 1792. Efter att han gripits och fängslats kastades han i denna fängelsehåla i väntan på sitt dödsstraff. I dag kan du i stället ta dig en kaffe här.

Palmeska huset, Östermalm

Ligger vid Kungsträdgården. 1885 sjön Kristina Nilsson från Grand hotels balkong. En stor folkmassa samlades mellan Palmeska huset och Fersenska terrassen och ett 20-tal personer trampades ihjäl.

Säby gravfält på Ingarö, Värmdö

150 gravar från yngre järnåldern finns här. Den största graven är 20 meter bred och där tros en hövding ligga.

Lövholmen, Liljeholmen

Här finns rester från en gammal färgfabrikoch kolsyrefabrikens rostiga destillationstorn. Området ska bebyggas. Detta är en chans att besöka Stockholms sista centrala industriområde innan det bebyggs med bostäder.

Skyddsrummet Elefanten, Sollentuna

Under stadsdelen Edsberg i Sollentuna kommun ligger atombunkern Elefanten i ett jättelikt bergrum. Här skulle extra viktiga personer söka skydd vid ett kärnvapen krig. Det finns än i dag kvar – helt orört.

Fängelsehålor, Vaxholms fästning

Vaxholms fästning är en välkänd plats, men under 1700- och 1800-talen användes fortet också som fängelse. Bland annat ska stortjuven Jacob Guntlack, publicisten Magnus Jacob Crusenstolpe och generalen Georg Carl von Döbeln har suttit inspärrade här.

Astrid Lindgrens bostad, Vasastan

På Dalagatan 46 bodde författaren från 1941 och fram till sin död 2002. Hr skrev hon många av sina världsberömda böcker. I dag är lägenheten bevarad som den såg ut när Astrid Lindgren bodde där.

Årsta slott, Haninge

Byggdes på 1600-talet och har haft flera ägare. På 1800-talet ägdes slottet av släkten Saxenberg. I dag finns en gravliknande minneslund över Saxenbergarna på en kulle i parken. Men ingen minns om det är en grav eller en minnesplats, eller varför den ligger där. Det sägs också att det spökar i huvudbyggnaden, bland annat ska ljudet av kulor ha hörts i det gamla biljardrummet.

Visa merVisa mindre

Ville ha ett krigssjukhus

Sommaren 1938 sprängdes stora delar av Rackarberget som Sös vilar på i bitar efter att politiker, arkitekter och chefläkare i decennium planerat för det som ska bli nordens största sjukhus på den tiden – mitt på Södermalm. I samma veva växte oron i Sverige för ett nytt världskrig och man förberedde sig för det värsta.

– När kriget väl bryter ut bestämmer sig svenska staten för att bygga ett skyddsrum och ett krigssjukhus i bergrummet som byggs parallellt med sjukhuset. Men bygget av krigssjukhuset avbröts 1944 och gjordes aldrig helt klart, säger Ola Nerf.

Det underjordiska sjukhuset var planerat för 160 patienter, 2 operationssalar och 5–6 intensivvårdsplatser. Men så blev det aldrig. I stället används bergrummet dagligen till utbildning och övning för studenter och sjukhuspersonal på Södersjukhuset och Karolinska.

Bergrummet används i dag för träning av sjukvårdspersonal. En bit kvarlämnad rekvisita. Foto: Sofia Ekström.

Fungerar som skyddsrum

Anläggningen moderniserades och invigdes på nytt hösten 1994 och lokalerna har sedan dess underhållits, bland annat har teknisk utrustning bytts ut. Fram till för 10–15 år sedan hade staten och Socialstyrelsen även ett beredskapsförråd med medicinsk utrustning i bergsrummet.

I den underjordiska lokalen finns också trappor som leder ner till ett järnvägsspår inne i berget. Där finns ett stickspår till södra stambanan som byggdes för att sjukhuståg skulle kunna transportera skadade soldater från avlägsna platser direkt dit.

– I bergrummet ligger även sjukhusets saneringsanläggning, för personer som exponerats för farliga kemikalier. Bergrummet kan även fungera som ett skyddsrum för drygt 3 200 människor, säger Ola Nerf.

Fakta

Får jag besöka dessa platser?

Innan du på egen hand bestämmer dig för att upptäcka stadens gömda, dolda och mystiska platser är det viktigt att tänka sig för. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Det är inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Om den ägs av byggföretag eller har privata ägare kan du behöva be om lov för att få göra ett besök.

När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Det kan finnas farliga eller vassa föremål och både golv och trappor kan vara instabila.

Visa merVisa mindre