Under sin korkek kan Babben pusta ut

Babben är Sveriges TV-underhållare nummer ett. Vi har nyligen mött henne som gästartist i Melodifestivalens final, hos Skavlan, i succéprogrammet ”Bäst i test” och mycket, mycket annat. Men i Grillby väntar den – Babbens egen korkek.

  • Publicerad 08:09, 15 jun 2020

Jag älskar min trädgård, trots litet för mycket ogräs i rabatter och grusgångar, men det viktiga är ändå: Här trivs jag. Här mår jag bra.

örsommarsolen skiner snällt på Barbro ”Babben” Larsson när hon slår sig ner i favoritstolen under äppelträdet.

– Det här är min egen korkek, säger hon på oefterhärmlig gotländska med ett lika oefterhärmligt Babben-skratt.

Korkeken, eller äppelträdet, står på villatomten i Grillby. Huset köpte Babben för sju år sedan när hon efter mycken vånda sålt familjegården på Gotland.

– Men tro inget annat, dit till ön återvänder jag så ofta jag kan. De ränderna går inte ur.

Ingenting är sig likt just nu. Underhållningsbranschen är inget undantag.

Efter en rad succéer den senaste tiden skulle Babben använda sommaren för att skriva manus till höstens stora turné: Här kommer Babben Larsson, tjolahopp!

– En hyllning till alla rebelltjejer. I alla tider. Jag var själv en så’n och de finns överallt. Den eviga rebelltjejen Pippi Långstrump, som nu fyller 75 år, plus allas vår Greta för att ta några exempel.

– Showen Tjolahopp skulle också vara en uppskattande gest till alla vuxna, som har sina unga rebeller nära i vardagslivet. Stackars föräldrar.

Turnén är inställd. Får vänta till nästa år. Babbens arbetskalender under de få sommarveckorna borde plötsligt vara rätt tunn…

– Nja, den fylls rätt snabbt. Just nu koncentrerar jag mig på att sortera och katalogisera. Manus, bilder, program, shower, låttexter, krönikor … hela kassar med videokassetter.

Idén är att överlämna alltsammans till Kungliga Biblioteket, KB.

– Bara för mig själv att inse att jag är en del av den svenska nöjeshistorien. Inte minst när det gäller kvinnlig stand-up, Men av dem som kom fram i slutet av 80-talet står inte många på scen idag.

Den scenen kommer inte Babben att lämna, trots allt som nu hänt.

– Förbereder faktiskt en föreställning som ska gå upp på Visby Strand den 26 september, hoppas jag i alla fall. 1100 biljetter var sålda till Tjolahopp, och jag kan inte svika. Blir litet av Babbens Bästa med anor från Gutekällaren för länge, länge se’n.

– När jag gick in i väggen i slutet av 90-talet var det rätt otroligt att jag som nu, på bara ett och ett halvt år skulle få vara med om att leda både Gaygalan och Kristallengalan, plus fått en egen Kristall för ”Bäst i test” där jag är programledare, jobbat med Guldbaggen, Idrottsgalan, gästat Skavlan, sjungit i svenska Mello-finalen…

Verkar som om du behöver koppla av under din korkek i sommar …?

– Visst, jag älskar min trädgård, trots litet för mycket ogräs i rabatter och grusgångar, men det viktiga är ändå: Här trivs jag. Här mår jag bra.

Barbro ”Babben” Larsson

Ålder: 63.

Bor: Lägenhet i Solna, rött 20-talshus med vita knutar i Grillby, Enköping.

Familj: Dottern Sofia, 28, jurist.

Karriär: Komiker, sångerska, skådespelare, föreläsare.

Aktuell som: Åtskilligt, inte minst planering för säsong fem av ”Bäst i test” som just blivit etta på tittartoppen före tidigare ohotade ”Let´s dance”.

Visa merVisa mindre

Blåljus: Inbrott och stölder

Nyheter En hel stöld. En halv. Och en som avbröts.tisdag 27/10 11:21

Helgens blåljus: Cykel värd 115.000 kr stulen / Hundägare vägrade koppla hund / Misshandel på torget

Nyheter En hundägare vars hund bitit andra tidigare vägrade koppla hunden på polisens anmodan. En cykel värd 115.000 kronor har stulits. På torget och på nattklubben bråkades det. Där är något av det som...måndag 26/10 12:33