Sveriges just nu snabbaste 3 000-meterslöpare, Lars Södergård, hade huvudrollen i en GIH-analys förra veckan. Foto: Maja Brand

Under 30 minuter på milen är målet

Enebybergsbon Lars Södergård är Sveriges snabbaste 3 000-meters­löpare inför helgens inne-SM i Örebro. Men formen till trots törs han nätt och jämt tro på medalj.

  • Publicerad 18:18, 12 feb 2012

Lars Södergård blev en av svensk idrotts allra sista vinnare 2011 när han på nyårsafton vann Nyårsloppet i Vallentuna.

2012 har börjat lika bra. Förra helgen satte han för andra gången i vinter svenskt årsbästa, med 8.24,68 på 3 000 meter vid tävlingar i Sätrahallen.

Lars Södergård tonar ner statistikens värde:

– Några har lagt av, andra är skadade eller sjuka. Flera lär ändå komma till inne-SM och de är tuffa.

Han har förbättrat sig med tolv sekunder jämfört med inomhussäsongen 2011. Anledningen är att han tagit sig ur två trassliga säsonger. För två år sedan drog han sönder en lårmuskel. I somras fick han diagnosen järnbrist, vilket ändå var bättre än hjärtmuskel­inflammation som läkarna först befarade.

– Då kör vi, säger brorsan Olof Södergård, och samtidigt som han startar löpbandet på GIH:s labb kollar Tom Manselin att video­kameran är rätt inställd.

Alla tre studerar på GIH och Olof och Tom, som går tränar­linjen, ska göra en teknikanalys av vinklarna Lars har på fot-, knä-, höft- och axelled när han kutar i tre olika tempon.

– Och hur han gungar vertikalt och därmed brukar onödig energi, säger Tom.

När Olof ställer in bandet på 3.10-tempo börjar stolar och annat vibrera runt löpbandet. För att Lars inte ska svettas bort i den dåliga luften står ett knippe fläktar utplacerade, och två är plötsligt på väg ner i golvet. Efter en halvtimmes filmlöpning är Södergård ändå i princip oberörd. Han kan snabbare än 3.10-tempo.

– När kilometertempot var 3.25 kändes det som ”kan det verkligen gå så här långsamt?”.

Lars Södergård är i huvudsak millöpare, men 3 000 meter är längsta distansen på inne-SM. Därför har han i vinter lagt in minst ett snabbpass i veckan. Han vill neråt 8.20 i Örebro. Om det räcker till medalj är tveksamt. Topp fem håller han som mer realistiskt.

Viktigare än inne-SM är sommarsäsongen då han vill slåss om SM-medalj på milen.

– Tiderna jag nu gör på 3 000 indikerar neråt 30.30 på milen, målet är under 30 minuter och det ska vara möjligt.

Lars Södergårds klubb, Vallentuna FK, är ingen storklubb i svensk friidrott och Södergård är enebybergare.

– Jag trivdes direkt när jag började träna i Vallentuna, de har en långlöpartradition till skillnad från exempelvis Täby IS. Jag fick rekommendationer att tränarna var bra och så är det. Vi har en skön stämning, jag känner verkligen för klubben.

Om teknikanalysen blev en enkel träning så var det kanske klokt. Ett dygn tidigare hade Lars fått sig en rejäl dust. Då kombinerade han skridsko- och skidåkning under en halv skoldag och avslutade med 14 kilometer kvällslöpning.

Får VFK en SM-medaljör i helgen?

– Det är i alla fall målet när jag åker dit, säger Lars Södergård vars prisskåp mest innehåller ”en drös DM-medaljer”.

Fakta

Före detta cyklist

Namn: Lars Södergård.

Ålder: 28 år.

Bor: Enebyberg.

Yrke: Studerar till idrotts­lärare på GIH, har tidigare arbetat som elevassistent/lärare.

Klubb: Vallentuna FK.

Cykel: Fram till 2008 var Lars elitcyklist i Vallentuna CK, men ledsnade och valde löpning.

Aktuell: Har svenskt årsbästa på 3 000 meter inför helgens inne-SM i Örebro.

Visa merVisa mindre