Det havererade kyrkbygget i korsningen Ålgrytevägen-Stora Sällskapets väg. Foto: Märta Lefvert

Ultimatum till Fratia om havererade kyrkbygget

Kulturföreningen Fratia måste bevisa att man kan finansiera kyrkbygget i Bredäng, senast den 15 mars 2019. Annars får Stockholms stad tillbaka marken. Det slogs fast vid en förlikning i Södertörns tingsrätt i tisdags.

  • Publicerad 17:02, 13 nov 2018

Förhandlingarna pågick hela tisdagseftermiddagen, mellan kulturföreningen Fratia och exploateringsnämnden i Stockholms stad. På agendan stod det havererade kyrkbygget i Bredäng, och den tomt som står uppgrävd där, ända sedan 2013.

Många Bredängsbor har länge varit arga över att tomten förfular området och över att marken inte kommer till nytta. Till sist fick också staden nog. I våras stämde staden Fratia för brott både mot mot exploateringsavtalet och tomträttsavtalet, för att föreningen inte börjat bygga sin rumänsk-ortodoxa kyrka med församlingshem inom rimlig tid.

Strax före klockan 17 i tisdags kom beskedet om hur förhandlingarna gått.

– Det blev en förlikning och målet är avslutat. I princip innebär den att det satts ett datum för när föreningen ska kunna bevisa att den kan finansiera hela bygget. Om föreningen inte klarar det blir marken stadens, säger Mattias Sandberg, jurist på stadsledningskontoret.

Datumet som gäller är den 15 mars 2019. Summan som Fratia då måste kunna visa upp är 200 miljoner kronor.

Anders Petersson, ordförande i Bredängs utvecklingsråd, är nöjd med utfallet i tingsrätten.

– Det är rätt att ge Fratia, som ju är en ideell förening, respit. Men det blir nog inte lätt att få ihop 200 miljoner kronor. Och lyckas inte Fratia står vi beredda att försöka påverka hur marken ska användas, säger han.

Om staden får tillbaka marken tänker Bredängs utvecklingsråd starta en arbetsgrupp med Bredängsbor i alla åldrar. Gruppen ska arbeta fram förslag på hur marken ska användas, och presentera dem för Stockholms stad.

– Staden är säkert sugen på att bygga bostäder, så vi vill vara tidigt ute med att berätta om vad vi vill, har Anders Petersson sagt i en tidigare intervju i Mitt i.