Den 29 november kan barn från årskurs fyra till sex prova på sporten Ultimate frisbee i Hjorthagshallen. Tanken är att locka spelare till det nya juniorlaget som ska startas i Norra Djurgårdsstaden. Projektet är ett samarbete mellan Solklar Frisbee Förening och The Dalahästs Frisbee Club.

"Vi vill bygga upp en stabil förening"

Ett seniorlag är också i görningen. De ska börja med öppna träningar den 13 januari om inte pandemin hinner sätta stopp.

– Vi hoppas att vi kan starta så snart som möjligt. Men vi vill ju sprida sporten och inte viruset, säger ledaren Editha Ehrmanntraut.

En förhoppning är att ungdomslaget ska kunna delta i USM i Stockholm redan i mars.

– På lång sikt vill vi bygga upp en stabil förening och åka iväg på turneringar och andra arrangemang med klubben, säger ledaren Henrik Montin.

Ultimate frisbee är än så länge en liten sport i Stockholm men den växer sig större.

Inga krav på vana

Det finns inga krav på frisbee-vana för att delta på träningarna i Hjorthagshallen.

– Fördelen med sporten är att man kan börja när som helst. Jag har tränat nybörjare som har varit mellan fem och 56 år gamla, säger Editha.

Enligt henne krävs det inte någon talang för bollsporter för att kunna spela frisbee.

– Det är inte alla barn som vill spela fotboll eller handboll. Många tror att de inte är bra på idrott bara för att de inte är så duktiga på de stora sporterna, säger Editha.

– En frisbee faller inte genom luften, den flyger och går att styra på ett helt annat sätt än en boll. Folk brukar bli förvånade över hur snabbt de lär sig spela, fyller Henrik i.

Gör sig bra utomlands

Men nu till föreningens namn, The Dalahästs. Namnet kommer sig inte enbart av att Henrik är uppvuxen i Dalarna. Det är också ett namn som gör sig bra på tävlingar i andra länder.

– Utomlands är dalahästar en Sverigesymbol. Det finns dessutom mer dalahästar här i Stockholm än det gör i Falun, säger Henrik.

Mer information om träningstider och prova på tillfället finns på hemsidan dalahasts.com/traningar.