Ullberg (S) vill se verkstad – inte bara prat

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) hoppas nu att nu att den nya blågröna majoriteten motsvarar väljarnas förväntningar om förändringar i landstinget. – Det blir ju en resa för dem att inte bara prata utan att börja göra också, säger hon.

  • Publicerad 13:15, 22 okt 2018

Som största parti i Stockholms läns landsting hamnar Socialdemokraterina i opposition nu när den blågröna majoriteten deklarerats.

Erika Ullberg (S) hade förhoppningar om ett nytt styre efter 12 år med den tidigare alliansen. Men får nu efter Miljöpartiets övergång alltså fortsätta som oppositionslandstingsråd.

Vill se verkstad och inte tomma ord

På måndagen presenterade det nya styret sin politiska plattform för de kommande fyra åren, och Ullberg tycker att mycket låter bra men att det nu krävs handling.

– Det återstå att se om deras signaler om förändrad politisk riktning följs upp. Väljarnas förväntningar är ju tydligt att det ska bli förändring i den förda politiken i landstinget, säger hon.

Vad tycker du om Miljöpartiets val att ansluta sig till den tidigare alliansen?

– Det är ju viktigt att varje parti står till svars för sina val. Men väljer man att ansluta sig till en stående allians finns ju risken att den politik som förts kommer att fortsätta, säger hon.

Var det något som du saknade att höra i de blågrönas presentation?

– Det som inte alls nämns är hur de ska förändra det rådande läget för akutsjukhusen som ha de längsta väntetiderna i landet. De 600 stängda vårdplatserna måste öppnas genom en bättre personalpolitik, men jag hittar inte ens ordet vårdplatser i deras plattform.

Tycker de blågröna duckar på viktiga frågan

På presentationen pratade den nya blågröna konstellationen om att minska köer i vården och göra landstinget till en attraktivare arbetsgivare.

Men Erika Ullberg frågar sig varför det efter 12 år föregående med Alliansstyre, nu ska bli ändring.

– Det är en väldigt bra fråga. En nyckelåtgärd är ju att få fler vårdplatser som inte nämndes. Dessutom duckade de ju frågor om hur landstinget ska bli en mer attraktiv arbetsgivare, och det är klart att de nu är skyldiga att konkret ge förslag på hur de faktiskt ska göra det.

”MP sviker sina väljare”

Utöver Socialdemokraterna sitter även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i opposition, och de sistnämnda går till hård attack mot Miljöpartiets val att byta block.

– Miljöpartiet går nu emot alla sina grundprinciper för att få sitta kvar vid makten. Det är ett stort svek mot väljarna, säger Anna Sehlin som blir Vänsterpartiets landstingsråd.