Ulla såg prins Bertil inviga Skärholmen

Den 8 september har 50 år gått sedan prins Bertil invigde Skärholmen centrum. Ulla Idestrand var där med sina döttrar. – Skärholmen blev vår nya hembygd, berättar Ulla, som har gjort mycket för Skärholmen.

  • Publicerad 12:48, 28 aug 2018

Den 8 september 1968 var en stor dag i Skärholmen. Torget var proppfullt av människor, många finklädda. De var där för att se prins Bertil inviga Stockholms största förortscentrum, med en toppmodern galleria och nybyggda bostäder.

En av dem var Ulla Idestrand. Hon var 31 år och hade med sig sina två döttrar, 7 och 10 år gamla.

– Vi var nyinflyttade. Skärholmen blev vår nya hembygd, säger hon.

Prins Bertil invigde Skärholmen centrum den 8 september 1969. ”Jag hoppas att Skärholmen ska bli en stad värd att leva i”, sa han till publiken. Foto: Simonsson, U/Stockholms stadsmuseum

Mitt i träffar Ulla Idestrand och maken Arnold vid Billströms konditori i mitten av augusti. Från uteserveringen ser vi ut över torget, där kön ringlar lång vid frukt- och grönsaksstånden och valaffischer sitter upp överallt. Det här är fortfarande hembygd för Ulla, även om mycket har förändrats sedan hon och Arnold flyttade hit för 50 år sedan – först till ett radhus i Vårberg, sedan till ett radhus ovanför Skärholmens gård.

– Den största förändringen är förstås att det bor människor från hela världen här nu. På den tiden var det folk från landsbygden som flyttade hit, säger Arnold.

Det unga paret blev snabbt aktivt i sin nya hemtrakt. Hon arbetade på Lillholmsskolan, först som bibliotekarie och sedan som mellanstadielärare, och lärde känna flera generationer barn. Han jobbade som skeppsbyggare och har varit ordförande för både Fiskarfjärdens och Sätra båtklubb.

Ulla var också med och bildade Skärholmens hembygdsförening, 1984. I många år var hon en hängiven ordförande. Hon forskade i hembygdens historia och förde ut sin kunskap till andra.

– Skärholmen var ju en föregångsort. Vi ville att de som flyttade hit skulle känna att det här var deras hembygd och att området var betydelsefullt, berättar Ulla, som tog debatten mot dem som hade fördomar mot Skärholmen och människorna där.

Kritiker ville riva

Prins Bertil hann nämligen inte mer än inviga centrumet förrän debatten om den nybyggda förorten började rasa. Kritiker kallade höghusarkitekturen och stadsplaneringen för ”människofientlig”. En del ville till och med riva det.

Parkeringshusets tak i Skärholmen centrum 1968. Parkeringshuset byggdes för att rymma 4 000 bilar. Så många har det aldrig blivit. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Arnold och Ulla skakar lite på huvudena åt minnet. De tyckte att området var välplanerat, med en modern centrumanläggning och närhet till både motorvägen, den nybyggda tunnelbanestationen och naturen. Arnold nickar upp mot husen på Ekholmshöjden, ovanför torget.

– Skärholmen är jättefint byggt. Högst upp finns höghusen och längre ner ligger radhusen och villorna i dalen, säger han.

Skärholmen är ett område som har mycket att erbjuda, tycker Ulla och Arnold Idestrand.   Foto: Pekka Pääkkö

Därnere finns också Skärholmens gård, som den moderna förorten är döpt efter. Ulla Idestrand var drivande i den grupp som övertalade Stockholms politiker om att rusta 1700-talsgården, vid 1980-talets slut. I många år var hon sedan intendent där. Då var gården ett kulturcentrum med utställningar, konferenser, studiecirklar och barnverksamhet. Tack vare Ulla Idestrand fick Skärholmsborna veta mer om områdets långa historia.

– Skärholmen är värt att lyfta fram och hylla, säger hon med ett leende.

Baksidan av Skärholmen centrum med Ekholmshöjden ovanför. Skulpturen Vridande monument har blivit en symbol för centrumet.  Foto: Mostphotos

Den moderna förorten Skärholmen är döpt efter Skärholmens gård, en 1700-talspärla vid Mälaren.   Foto: Märta Lefvert

Skärholmen under uppbyggnad. Flygfoto från 1967. Oscar Bladh/Spårvägsmuseet

Fakta

Ullas bok fångar Skärholmens historia

2007 gav Ulla Idestrand ut sin bok ”Mitt Skärholmen – om en stadsdel med omgivningar i ständig omvandling”.

I den kan man läsa både om Skärholmens äldre och moderna historia. Det finns också fotografier och illustrationer, som skildrar både den moderna förorten och gamla tider.

”Mitt Skärholmen” finns att låna i Skärholmens bibliotek och vid Stadsbiblioteket på Sveavägen i Vasastan.

Ulla Idestrands bok Mitt Skärholmen kom ut 2007.

Källa: "Mitt Skärholmen"
Visa merVisa mindre