Ulfs knep för att klara krisen: öl och korv

Elen slås ut, vattnet stängs av, det går inte att ringa, handla mat eller ta tuben. Nu ska Vasastadsborna förberedas på krisen – och förväntas ta ett stort personligt ansvar. Vasastadsbon Ulf Ibsén är mer än förberedd.

  • Publicerad 05:00, 28 jan 2018

Ulf Ibsén vill inte kalla sig för prepper, men är mer förberedd än de flesta. I lägenheten i Vasastan finns bland annat spritkök, gasolvärmare, gasolgrill, fotogenlampa, pannlampa och hobbykniv. Här finns också en batteridriven radio från 90-talet.

– Den klarar inte apokalypsen, men tillräckligt länge med några uppsättningar batterier, säger han.

Har vattendunkar i källaren

I källaren förvarar han mellan 35-45 liter i glasflaskor och plastdunkar, nog för att täcka vattenförbrukningen för två personer i flera dagar.

– Ju svalare och mörkare du förvarar det desto bättre hållbarhet blir det. Om man inte har ett källarförråd kan man använda en garderob mot en yttervägg.

Glasflaskor fungerar också bra. Foto: Pekka Pääkkö

Många Vasastadsbor reflekterar kanske inte i dag över risken att bli utsatt för ett angrepp från en främmande makt. Men regeringen och Myndigheten för samhällsberedskap, MSB, tänker annorlunda.

Nytt säkerhetsläge

År 2015 höjdes säkerhetsläget i landet, skyddsrum kom återigen upp på agendan och försvaret blev intresserade av objekt som de tidigare haft en sval inställning till. Det färskaste exemplet vid Skanstull, där planerna på en ny stadsdel stoppades eftersom försvaret ville behålla spåren i området.

Och senare i vår skickar MSB ut broschyren ”Om kriget eller krisen kommer” till alla hushåll. Senast ett sådant massutskick gjordes var för 57 år sedan – år 1961.

Anledningen är det förändrade säkerhetsläget och den ökade risken för naturkatastrofer.

– Det är viktigt att det finns konkreta råd och tips hur man ska bete sig om elen slås ut eller om vattnet slås av, säger Christina Andersson, som ansvarar för broschyren på MSB.

Måste klara sig i en vecka

Vid en krissituation är det samhällets ansvar att först och främst ta hand om sjuka och svaga. Resten måste klara sig själva.
Och kraven på privatpersoner är högre än någonsin. Enligt försvarsberedningens nya rekommendation ska svenskarna klara sig en hel vecka utan myndigheternas hjälp, istället för de tidigare 72 timmarna.

– Då är det viktigt att man ställer sig frågan: vad behöver jag för att klara mig? Vi brukar tala om fyra viktiga punkter: information, vatten, mat och värme, säger Anna Torndahl är samordnare på den ideella försvarsorganisationen Försvarsutbildarna.

Enligt henne finns en stor kunskapslucka – inte minst bland innerstadsborna.
– De allra flesta har inte förberett sig alls och många har inte ens tänkt tanken. Det finns en sårbarhet inne i storstäderna.

Ulf: Köp Bullens pilsnerkorv och öl

Det gäller också att ha kunskap om sitt närmaste skyddsrum – en företeelse som blir alltmer sällsynt i stan. Inga nya skyddsrum har byggts sedan 2002 och i nya bostadsområden finns inte ett enda. Och skyddsrummen räcker inte heller till alla, en fjärdedel av stockholmarna får inte plats.

Ulf Ibsén förbereder sig för krisen. Foto: Pekka Pääkkö

Men mest troligt att vi råds att stanna hemma om krisen slår till. Förberedelserna behöver inte vara så komplicerade, menar Ulf Ibsén Från Vasastan. Hans råd är att alltid ha en buffert – och att bunkra med mat som håller länge.

– Med en platta Bullens pilsnerkorv och en platta lättöl har du höjt din beredskap rejält. Lättölen har en viss energinivå och Bullens pilsnerkorv håller i en evighet. Det behöver inte vara svårare än så till en början, säger han.

Fakta

Skyddsrum i Vasa och City

Det finns runt 160 skyddsrum I Vasastan och City. Stadsdelens största ligger i ett parkeringsgarage under Sankt Johannes kyrka – med plats för 10 000 personer.

Den nya stadsdelen Hagastaden har knappt några skyddsrum då det inte byggts några nya sedan år 2002. Men även i Birkastan råder det brist. Här får invånarna dela på fyra skyddsrum med 1 300 platser.

Skyddsrummen i Stockholm räcker till ungefär 75 procent av invånarna. Försvarsberedningen har dock lagt ett förslag om att bygga 2500 nya skyddsrum i landet. Men det är oklart var de ska byggas.

Källa: MSB
Visa merVisa mindre