Tackad med tacka. Ulf Ström blev Årets manliga statist på Guldtackegalan. Foto: Privat

Ulf på Kungsholmen är Årets statist

Känner du igen den här nunan? Du har säkert sett den i en film, serie eller reklam. För Ulf Ström är inte bara sjökapten och Kungsholmenbo. Han är även en flitigt anlitad statist, som nu vunnit pris som den bästa i landet.

  • Publicerad 20:00, 3 apr 2019

Det började av en slump med en reklamfilm för Finlandsfärjan. Nu, lite mer än två år senare, har det blivit ett 80-tal olika produktioner för Ulf Ström, 62. Till exempel i SVT:s succé "Fröken Frimans krig", där han synts som maskinist ett flertal gånger

Och i helgen fick han ta emot priset för Årets manliga statist på Guldtackegalan, som anordnas av Statistföreningen.

Stammisens lokala konst tar plats i mataffären

– Ja, det har gått i en rasande fart! Det är smickrande. Lika oväntat som glädjande, säger en lycklig Ulf Ström, som bor på Scheelegatan sedan 30 år.

I juryns motivering står det att han har pondus, styrka och skärpa, samtidigt som han är proffsig, ödmjuk, varm och lyhörd i sitt arbete. Hans statistroller har namn som partygäst, småstadsflanör, grönsakskund, civilpolis, makthavare, och gårdsgranne. Eller kort och gott "olika roller".

– Jag får ofta spela en bråkstake i bakgrunden, en arrogant skitstövel.

Nu senast har han varit iväg till Riga för att agera upprorisk bankman i kommande actionserien "Fartblinda".

– Där håller jag en monolog. Håller man sig i bakgrunden är man statist, men har man repliker är man skådespelare. Och däremellan finns det ett grått fält. Men jag kallar mig bara statist även om det blivit mer och mer repliker och skådespelande för mig.

På expedition till Arktis

Ett påhugg som statist innebär oftast en heldag, ibland upp till fem dagar. Ulf Ström är till vardags sjökapten, nu senast som befälhavare på ett expeditionsfartyg till Arktis, vilket gör att han är ledig i långa perioder. Då passar det perfekt att extraknäcka framför kameran.

– Man lär sig alltid något nytt som statist. Det är så roligt att få komma in i filmvärlden, en helt ny miljö för mig. Men det är folket som gör det, att hela tiden få träffa nya spännande människor.

Bland skejtare, tigrar och astronauter

Har du sett Ulf?

Här är ett urval ur Ulf Ströms CV:

"Breaking news"

"Innan vi dör"

"Den inre cirkeln"

"Fröken Frimans krig"

"Aniara"

"Revansch"

"Kungen av Djursholm"

"Psykos i Stockholm"

"Heder"

"Sjukt oklar"

"Vår tid är nu"

"Julkalendern" (2018)

"Secret cord"

"Det som göms i snö"

"Krocken"

"S

"Sthlm requiem"

"Morden i Sandhamn"

"Advokaten"

"Beck"

"Jordskott 2"

"Hassel"

"Gåsmamman 2"

"Modus 2"

"Enkelstöten"

Visa merVisa mindre