Under fredagsförmiddagen den 3 september besökte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) Tensta, för att träffa representanter från flera föreningar i området och prata om den senaste tidens skjutningar och otrygghet.

Efteråt reflekterade Ulf Kristersson över mötet.

– Jag sätter stort värde vid att få höra hur människorna har det i Tensta. En mamma berättade att hon inte längre vågar släppa ut sina barn, en annan underströk att det är en liten grupp som förstör för alla, säger han, och fortsätter:

– En annan mamma sa att "vi är trötta på att begrava våra söner". Det inskärper allvaret i situationen, men det har länge varit helt uppenbart vad vi behöver göra.

Vad är det, anser du?

– Moderaterna har en helt annat syn än regeringen på hur den grova kriminaliteten ska hanteras. Regeringen gör marginella justeringar av lagstiftningen, vi vill ha lagar som bemöter de här gängen som de inhemska terrorister de är. Dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, gör det brottsligt att vara med i ett kriminellt gäng. 

Omhänderta unga

Att göra det brottsligt att vara med i kriminella gäng menar han också skulle göra det möjligt att omhänderta fler unga personer som riskerar att dras in i gängmiljöer.

– Det skulle man då kunna göra enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). På så sätt skulle man tidigare kunna få bort barn och unga från kriminella nätverk, bryta en kriminell bana innan det är för sent, säger Ulf Kristersson.